/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Fiskars

Fiskars är Finlands idag äldsta företag. Många förknippar Fiskars
med den orangea saxen, men Fiskars erbjuder även ett stort sortiment
stekpannor, kastruller och knivar.
Fiskars
Fiskars
Finns i lager
Varumärke

    B

  • d

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
314 produkter
40 av 314 produkter
Fiskars Group vill sätta guldkant på vardagen med sina produkter. Några av de varumärken som ingår i koncernen idag är Fiskars, Iittala, Arabia, Hackman och Rörstrand. Produkterna finns idag i över 100 länder och uppskattas av ännu fler.

Den orange saxen

Den orange saxen från Fiskars finns idag i nästan varje hem. Faktiskt var företaget först med att ta fram en sax med plasthandtag och att den skulle bli orange var inte alls en självklarhet från början. Som med många andra succéer var det faktiskt en ren slump att saxen blev orange.
Det var år 1967 som plastsaxens prototyp skulle produceras. Prototypen skulle tas fram i svart, rött och grönt, enligt designerns design. Väl i produktionen fanns lite orange färg kvar i maskinen. Maskinisten beslutade sig för att använda den orange färgen innan de andra saxarna skulle tas fram. Saxen tog således fram i prototypfärgerna svart, röd, grön och orange. När det väl var dags för beslut var det den orange och den svarta saxen som röstades fram som favoriter.
Sedan 1967 har Fiskars sålt över en miljard saxar. Förutom den orange klassiska saxen finns även uppsjö andra saxar i sortimentet.

Saxfabrik

Ett decennium senare öppnar företaget en fabrik som tillverkar saxar i USA. Världens starkaste ekonomi välkomnar saxarna.
Idag har koncernen vuxit till att tillverka mer än saxar, men än idag står sig den orange saxen starkt på marknaden.

Idag

Fiskars produkter idag sträcker sig från trädgårdsredskap till köksredskap.
För köket är Fiskars knivar, bestick och stekpannor otroligt populära. Stekpannor i serien Hard Face tål att användas länge och fortsätter att leverera samma starka non-stickbeläggning år efter år.

Fiskars bruk

Bruket är idag en plats som många besöker för att ta del av evenemang och aktiviteter kopplade till finsk design, konst, natur och mycket annat. Varje år besöker ungefär 200 000 personer bruket.

Hållbarhetsarbete

Företaget vill gå i täten för hållbarhet inom sin bransch, detta genom att arbeta mot en kultur av slit-och-släng, arbeta för en koldioxidneutral framtid och ökad glädje.
För att efterleva sina mål används cirkulära och hållbara material i allt från produkt till förpackning. Målet är att förpackningarna helt och hållet ska kunna gå att återvinna. Det avfall som kommer från egna verksamheter återvinns av företaget på egen hand.
För att nå Parisavtalets mål om 1,5 grader har ändringar gjorts i verksamheten för att kunna minska utsläppen och även öka samarbetet med leverantörer partners.
Ökad glädje ska uppnås genom att skapa en uppskattad arbetsmiljö med nollfrekvens av arbetsolyckor och en ökad mångfald.

Historia

Företaget grundades redan under 1600-talet, närmare bestämt år 1649 och är idag Finlands äldsta företag. Företaget var då ett av många järnbruk i Finland. Under den tiden styrdes Finland av Sverige som då var en av de länderna som producerade mest järn i Europa. Peter Thorwöste började tillverka produkter i Fiskars av järnmalm. Malmen kom främst från Stockholms skärgård.
Efter Thorwöste har många familjer drivit bruket som hunnit vara kopparbruk, haft fokus på järnförädling och tillverkning av plogar och fjädrar. Fiskars bruk har med andra ord antagit många skepnader.