Villkor

Kay Bojesen

Kay Bojesen föddes 1886 i Köpenhamn. Han var silversmed och formgivare och arbetade som lärling hos Georg Jensen åren 1906–1910. Därefter begav han sig till Tyskland för att utbilda sig vidare. Han arbetade i Paris som silversmed innan han startade sin egen firma i Köpenhamn 1913. 1922 började han formge leksaker av trä. Den stil vi känner igen honom för idag började han praktisera 1928.
Kaj Bojesen blev konstnärlig ledare för Bing & Grøndahl åren 1930–1932 innan han återgick till att ha en egen verkstad för leksaker i trä och silversmide.

Kay Bojesen nådde stora framgångar både inom bestick- och leksaksdesign. Besticken han skapade 1938 vann han 1958 förstapris för på Milanotrennalen. Priset hette Grand Prix och därefter gjorde även besticken det.
Hans lekfulla och samtidigt stilfulla träfigurer är idag populära inredningsdetaljer hemma hos många designmedvetna.

Träleksaker

Kaj Bojesens design är lätt att känna igen. Hans leksaker i trä är fina att kombinera med varandra, på samma sätt som de gör sig bra var för sig. Leksakerna är både eleganta och lekfulla. Kanske gör det inte lika mycket om leksakerna inte städas undan på en gång om man ändå helst vill ha dem framme?

Leksakerna fungerar lika bra som leksaker som dekoration. Det gör att design från Kay Bojesen är en lika bra doppresent som 60-årspresent.

Kay Bojesen Apa

Aapan i trä har blivit en designklassiker. Apan finns i olika storlekar, träslag och betsningar. Det sägs att Bojesen skapade apan för att den skulle fungera som en krok hemma i barnsovrummet. De långa armarna och benen skulle göra det lätt för barnen att hänga upp saker på apan.

2021 är apans 70-årsjubileum. Jubileumsapan är tillverkad av trä som har återvunnits och sammanfogats till ett elegant mosaikmönster. Apan tillverkas för hand av Brdr Krüger i Danmark, det gör varje apa helt unik.

Fågel

En annan klassiker i trä av Bojesen är turturduvorna Lovebirds. Lovebirds består av två fåglar som du kan placera bredvid varandra, precis hur du vill. Fåglarna finns i olika storlekar och träslag och är fina att ställa i bokhyllan eller på byrån.

Lunnefågel är en annan fågel av Bojesen. Fågeln i bok är handmålad. Fågeln passar lika bra i barnkammaren som i vardagsrummet.

Songbirds är serien med fåglar som under åren har tagits fram i flera olika färgvarianter, men alltid med samma form. Man kan inte bli annat än glad av en Sångfågel i en lysande färg.

Flodhäst

Flodhästen kombinerar både design och funktion. I flodhästens mun kan du placera en vit krita eller en annan penna. Med den vita kritan kan du dekorera din flodhäst eller skriva påminnelser till dig själv eller någon annan som du sedan lätt kan torka av. En lekfull figur som gör sig lika bra på skrivbordet som i bokhyllan.

Hund

En hund från Bojesen är den perfekta presenten till hundälskaren. Kanske har du alltid velat ha en tax, men omständigheterna har gjort att du har varit tvungen att stå tillbaka? Nu kan du få en lättskött tax i valnötsträ.

Kay Bojesen - Apa & andra Träfigurer Kay Bojesen - Apa & andra Träfigurer

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies