/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vem var Arthur Percy?

Vem var Arthur Percy?
Vem var Arthur Percy?
Arthur Percy
Arthur Percy har genom sin roll som konstnärlig ledare för Gefles porslinsfabrik, formgivare för Gullaskrufs glasbruk samt mönsterskapare för såväl NK:s textilkammare som för Elsa Gullbergs firma satt ett stort avtryck på den svenska designscenen under 1900-talet.
Men innan Arthur kom att knytas till Gefle 1923 hade han faktiskt hunnit vara verksam som konstnär i drygt två decennium på Öland, Stockholm, Göteborg och Frankrike. Där han bland annat studerade måleri för Henri Matisse tillsammans med vännen Isaac Grünewald i Paris.
Som formgivare var Percy en sann allkonstnär och hans estetik återfinns i material såsom flintgods, stengods, textiler och glas. Hans förkärlek till färg och texturer är genomgående i hans konstnärskap och återfinns framförallt i hans livslånga experimenterade med dekorer och glasyrer. Periodvis var de inspirerade av Sung-dynastins vackert sublima, monokroma färgsättningar och glasyrer. Som i exempelvis servisen ”Celadon” samt dekoren ”Grand.”
 
1950 knyts Arthur Percy till Gullaskrufs glasbruk, där han bland annat formger de yppiga Hyacintglasen (504/1). Men hans största framgång vid glasbruket var tveklöst serien ”Reffla” som är utförd i pressglas. Men vid Gullaskruf kommer han även att formge bonbonjärer, ljusstakar och en rad friblåsta glas i milda pasteller med drömlika namn såsom ”ametist”, ”rökgrönt” och ”heliotrop”.
1930 kom Arthur Percy att ta fram kaffe- och teservisen modell AB till Stockholmsmässan. Modellen AB är en lekfull fusion mellan art deco och voluptuösa former, som nästan för tankarna till 1700-talets rokoko. Servisen i flintgods finns utformade i en rad olika kulörer och glasyrer. I dekoren ”Grand” till exempel så har Percy kombinerat en nyans av ljusgrå-blå halvmatt glasyr med guldränder som går längs tekannan och kopparnas kanter. Men man kan även hitta dekorer såsom ”Rex” eller ”Royal”. Samt färgade glasyrer som går från ankäggsblå till celadon, turkos och gult.

Kuriosa

  • 1931 visades dekoren ”Haga” upp i London och en beställning av hela servisen, med den charmerande gula fjärilen, gjordes av det engelska kungahuset
  • Servisen ”Vinranka” var med på världsutställningen 1939 i New York och blev en stor försäljningssuccé för Gefles porslinsfabrik. Den tillverkades fram till 1969.
Är du på jakt efter någon av Lindbergs klassiker, se nedan. Eller har du liknande föremål att sälja? Gör en värdering här.