Villkor

Vem var Arthur Percy?

Av | 25 februari 2021

1950 knyts Arthur Percy till Gullaskrufs glasbruk, där han bland annat formger de yppiga Hyacintglasen (504/1). Men hans största framgång vid glasbruket var tveklöst serien ”Reffla” som är utförd i pressglas. Men vid Gullaskruf kommer han även att formge bonbonjärer, ljusstakar och en rad friblåsta glas i milda pasteller med drömlika namn såsom ”ametist”, ”rökgrönt” och ”heliotrop”.

1930 kom Arthur Percy att ta fram kaffe- och teservisen modell AB till Stockholmsmässan. Modellen AB är en lekfull fusion mellan art deco och voluptuösa former, som nästan för tankarna till 1700-talets rokoko. Servisen i flintgods finns utformade i en rad olika kulörer och glasyrer. I dekoren ”Grand” till exempel så har Percy kombinerat en nyans av ljusgrå-blå halvmatt glasyr med guldränder som går längs tekannan och kopparnas kanter. Men man kan även hitta dekorer såsom ”Rex” eller ”Royal”. Samt färgade glasyrer som går från ankäggsblå till celadon, turkos och gult.

Kuriosa

  • 1931 visades dekoren ”Haga” upp i London och en beställning av hela servisen, med den charmerande gula fjärilen, gjordes av det engelska kungahuset
  • Servisen ”Vinranka” var med på världsutställningen 1939 i New York och blev en stor försäljningssuccé för Gefles porslinsfabrik. Den tillverkades fram till 1969.

Är du på jakt efter någon av Lindbergs klassiker, se nedan. Eller har du liknande föremål att sälja? Gör en värdering här.

 

 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies