Villkor

Vem var Carl-Harry Stålhane?

Av | 21 januari 2022

Denna populära servismodell skulle även komma ut med en rad olika Stålhane-dekorer, såsom ”Fokus” och ”Tuna” men även stå modell för nylanseringen av servisen ”Grön Anna” med sin klassiska rokoko-dekor från slutet på 1800-talet.

Under 1950-talet ville Stålhane utmana det rådande stilidealet för konstgods. Han inspirerades av jazz och abstrakt konst och experimenterade med att rita smalare halsar på sina vaser, bad drejarna att dreja allt högre, där det ibland resulterade i skorstenshöga vaser och började även skapa abstrakta skulpturer. Tillsammans med kemisten Lore Schlundt tog han fram fantastiska glasyrer, såsom den gurkgröna harpälsglasyren. Han började även använda sig av lokala leror och mineraler, vilka gav särpräglade estetiska effekter och tyngd i uttrycket.

Under 1960-talet lämnade Stålhane den gracila 50-tals-estetiken helt till förmån för en robust, expressiv och dramatisk stil. Hans unikat och konstgods baserades på grovhuggna, mörka pjäser av smält berggrund. Glasyrerna gick likaså från en sammetsliknande jämn textur till rinniga, fläckiga (jord)glasyrer, en liknande tendens som man ser hos glasyrerna ”Vesuvius” och ”Vulcan” i Marianne Westmans ateljéserie AM från senare delen av 60-talet.

1965 köptes Rörstrand upp av Upsala-Ekeby och under åren 1971–1973 utnämndes Herr Stålhane till designchef för porslinssektorn inom Upsala-Ekebykoncernen.

Kuriosa

  • Stålhane var assistent till konstnären Isaac Grünewald som kom till Rörstrand 1942 som gästkonstnär för att måla fajanser till företagets utställning på Nationalmuseum.
  • Mellan 1963–71 var Stålhane huvudlärare i keramik och glas på Konstindustriskolan i Göteborg.
  • 1973 lämnade Stålhane Rörstrand och startade ”Designhuset” där han tillsammans med andra konstnärer och formgivare fortsatte att experimentera med stengods samt glasyrer tillverkade av lokala leror och mineraler.
  • Unikat och konstgodsserier producerade av Stålhane är ofta signerade med CHS, CH Stålhane eller Carl-Harry Stålhane.
  • Stålhane finns representerad i samlingarna på Victoria & Albert Museum i London och Museum of Modern Art i New York.

 

 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies