/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vem var Gunnar Cyrén?

Gunnar Cyrén
Gunnar Cyrén var en gigant inom glaskonst, industridesign samt silver och guldsmide under andra delen av 1900-talet och början på 2000-talet. Internationellt blev han känd som en av de stora formgivarna inom estetiken ”Swedish Modern” som introducerades på Helsingborgsutställningen 1955 - H55 och kan beskrivas som en mjukare mer inbjudande form av funktionalism.
Många associerar nog honom till de fantasifulla ”Pop glasen” från 1966, där glasens djärva färgkombinationer är inspirerade av några guldfiskar som Cyrén träffade på i Köpenhamn.
Hans egen kommentar till just kulör-influensen var ”de är stiliga trots att de krockar mot alla färger i färgläran.”
Andra kända serier är bland annat ”Fågelskålar” som finns i otaliga versioner och tillverkats i såväl silver som glas och ”Helena” från 1976, där de vackra glasen är optikblåsta med trumpetformade kupor.
”Nobel” från 1991 är nog tveklöst Cyréns mest prestigefyllda uppdrag. Glasen, som tillsammans med Karin Björquists porslin är en del av Nobelservisen, genomsyras av ett starkt 60-tals tema med förgyllda kolonnglas. Champagneglaset kanske sticker ut mest i glasuppsättningen, med sin låga och vida kupa som är uppburen av en guldfärgad kula. Men även vitvinsglaset med sin turkosgröna skira fot utmärker sig och är en hommage till en tidigare design av Simon Gate.
Cyrén fick även i uppdrag att formge besticken till Nobelservisen, där de moderna besticken även i form av materialvalet knyter an till de besticken från 1800-talet som redan fanns på Stockholms Slott. I sann Karl Johan anda har man alltså använt silver till matbesticken och guld till dessertbesticken. Även fiskbesticken i guld har en lekfull touch av en naturalistisk fisk, komplett med fjäll och ett grönt öga.
Gunnar Cyrén inledde sin karriär som lärling åt guldsmeden och hovjuveleraren E. Johansson i Gävle för att sedan genomgå en tre-årig utbildning på Konstfack i Stockholm.1959 blev han anställd som glaskonstnär på Orrefors glasbruk, där bland annat de ledande formgivarna Edward Hald och Ingeborg Lundin redan var verksamma.
Inom guld och silversmide så är han bland annat berömd för sina fantasifulla smycken, ofta med en dekor av ädelstenar samt hans serie med djur i silver för Världsnaturfonden. I mitten av 1970-talet startade han även sitt eget silversmideri i Gävle.
Kuriosa
  • 1966 vinner Gunnar Cyrén det danska Lunning priset (ett av Nordens finaste pris för design).
  • Cyrén var designchef för Orrefors glasbruk mellan åren 1968 – 1970. Men kom att fortsätta att göra uppdrag för dem på frilansbasis efter 1970.
  • 1970 blir Cyrén rekryterad av den amerikanska firman Dansk Designs International, vilka tillverkade föremål i plast och rostfritt stål till köket och matplatsen.
  • 1996 invigs Cyrénsalen på Länsmuseet Gävleborg, där Gunnar Cyréns alster visas som en permanent utställning.
  • Cyrén var en hängiven jazzspelare under hela sitt liv och han spelade såväl saxofon som klarinett.