Villkor

Vem var Gunnar Cyrén?

Av | 29 april 2021

”Nobel” från 1991 är nog tveklöst Cyréns mest prestigefyllda uppdrag. Glasen, som tillsammans med Karin Björquists porslin är en del av Nobelservisen, genomsyras av ett starkt 60-tals tema med förgyllda kolonnglas. Champagneglaset kanske sticker ut mest i glasuppsättningen, med sin låga och vida kupa som är uppburen av en guldfärgad kula. Men även vitvinsglaset med sin turkosgröna skira fot utmärker sig och är en hommage till en tidigare design av Simon Gate.

Cyrén fick även i uppdrag att formge besticken till Nobelservisen, där de moderna besticken även i form av materialvalet knyter an till de besticken från 1800-talet som redan fanns på Stockholms Slott. I sann Karl Johan anda har man alltså använt silver till matbesticken och guld till dessertbesticken. Även fiskbesticken i guld har en lekfull touch av en naturalistisk fisk, komplett med fjäll och ett grönt öga.

Gunnar Cyrén inledde sin karriär som lärling åt guldsmeden och hovjuveleraren E. Johansson i Gävle för att sedan genomgå en tre-årig utbildning på Konstfack i Stockholm.1959 blev han anställd som glaskonstnär på Orrefors glasbruk, där bland annat de ledande formgivarna Edward Hald och Ingeborg Lundin redan var verksamma.
Inom guld och silversmide så är han bland annat berömd för sina fantasifulla smycken, ofta med en dekor av ädelstenar samt hans serie med djur i silver för Världsnaturfonden. I mitten av 1970-talet startade han även sitt eget silversmideri i Gävle.

Kuriosa

  • 1966 vinner Gunnar Cyrén det danska Lunning priset (ett av Nordens finaste pris för design).
  • Cyrén var designchef för Orrefors glasbruk mellan åren 1968 – 1970. Men kom att fortsätta att göra uppdrag för dem på frilansbasis efter 1970.
  • 1970 blir Cyrén rekryterad av den amerikanska firman Dansk Designs International, vilka tillverkade föremål i plast och rostfritt stål till köket och matplatsen.
  • 1996 invigs Cyrénsalen på Länsmuseet Gävleborg, där Gunnar Cyréns alster visas som en permanent utställning.
  • Cyrén var en hängiven jazzspelare under hela sitt liv och han spelade såväl saxofon som klarinett.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies