Villkor

Vem var Gunnar Nylund?

Av | 28 oktober 2021

Nylund är även upphovsmannen bakom de uppseendeväckande ”Igelkottsvaserna” i starka färger, vars estetik verkligen är en stor kontrast till hans parallella stilideal med milda, matta glasyrer på släta ytor. Vaserna, som lanserades under namnet ”Chamotte” av Rörstrand 1936, ger intrycket av att vara klädda i en keramisk päls och är tillverkade i chamottelera med en färgglad, rinnande emaljglasyr.

Vidare så är Nylund även känd för sin enorma serieproduktion av djurfiguriner, även dem i stengods. Djuren, till vilka han hittade inspiration från Köpenhamns Zoo, blev en sådan stor publiksuccé att Rörstrands konstavdelning fick öppna en speciell verkstad för formning och gjutning av dessa. De naturtrogna djuren kom med Nylunds karaktäristiska jordiga glasyrer och kunde vara både matta i harpälsteknik eller i högblank emaljglasyr.

Man kan beskriva Gunnar Nylund som en excentrisk allkonstnär och det är även roligt att nämna att hans signatur-look bestod av omoderna rutiga kavajer ackompanjerade av ett par solglasögon, vilka även bars inomhus. Det finns även en skröna att man ibland kunde se honom komma farandes på rullskridskor genom den 200 meter långa korridoren på konstavdelningen på Rörstrand.

Förutom hans keramiska produktion så formgav han även glas vid Stömbergshyttan i Småland, där hans mest kända serie är de asymmetriska ”Hajtandsvaserna”. Han gjorde även flera rent konstnärliga uppdrag och offentliga utsmyckningar samt flertaliga frilansuppdrag för bland andra Upsala-Ekeby.

Signeringar för Rörstrand

Gunnar Nylunds konstgods som tillverkades på Rörstrand mellan 1931 – 1970 delas in i tre grupper: unikat, seriegods och limiterade skulpturserier. Signeringen av dessa tre olika klasser är dock inte helt konsekventa. Men nedan kommer en kort guide för vägvisning.

När det kommer till unikaten så har en snabelliknande bomärke-stämpel använts sporadiskt. Men de kan också vara signerade med Nylund samt med unikatnummer och i vissa fall enligt ”Nylund Unik G” eller endast med ”R Sweden G.N”. Seriegods är vanligtvis märkta med namnet på serien, som tex ”Chamotte” eller ”Caolina”, men de kan även vara stämplade med en siffra som indikerar modellens nummer i serien samt GN eller endast med ”Rörstrand Nylund”. De limiterade upplagorna är oftast lättast att identifiera då det brukar stå godsets nummer samt hur många gods som har tillverkats totalt tex. ”Rörstrand, Nylund 189/254”.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies