Villkor

Lisa Larson och Djuren

Av | 31 mars 2021

Andra ikoniska alster är ”Samhällsdebatten” från 1968 där en parant kvinna med en guldkrona och blommig klänning håller upp en man i kostym och hatt. Denna finns i flera olika varianter i dekoren, där parets kläder skiftar i de olika utformningarna.

På 60-talet formgavs även Pippi Långstrump, där den tillhörande asken i form av Pippis säng designades av Stig Lindberg. Sparbössan ”Sträng” (1973) som inte går att tömma, i form av före detta finansministern Gunnar Sträng i oglaserat stengods blev ironiskt nog en kassasuccé för Gustavsberg.

Genast när Lisa Larson började som ung formgivare på Gustavsbergs Porslinsfabrik 1954 började hon experimentera med olika material. Tillsammans med kemisterna på porslinsfabriken så testade hon olika blandningar bestående av stengodslera och fint krossad eldfast lera. Denna blandning, som kallas för chamotte har sedan dess blivit Lisa Larsons signaturmaterial. Den korniga chamotteleran ger föremålen dess naturligt rustika uttryck och är fördelaktigt vid bränningen då detta material inte tenderar att krympa lika mycket som andra lerblandningar.

Två andra Lisa Larson signum är att dekoren inte bara är målad utan även inristad i själva det bruna stengodset samt att glasyren oftast är koncentrerad till vissa delar av figuren medan andra partier lämnas helt oglaserade.

Lisa har under större delen av sin karriär varit knuten till Gustavsbergs, där hon började i den fria ateljén på ett provår tillsammans med en rad andra konstnärer. Det var Stig Lindberg, dåvarande konstnärliga ledare för porslinsfabriken, som upptäckte henne och kom att erbjuda henne en anställning vid Gustavsbergs studio efter ateljéåret.

Hon har även arbetat som frilansande designer för bland andra Rosenthal, Höganäs och NK, till vilka hon har formgivit ”Fågel Fenix”, som kommer i en rad olika skepnader. Hon hade även sin första separatutställning på NK 1962.

Lisa är även en älskad formgivare internationellt, framförallt i Japan. Där bland annat katten ”Mikey” i olika dekorer hör till storsäljarna. I dag görs all produktion vid den privatägda Keramikstudion Gustavsberg och cirka 80% exporteras direkt till Japan.

 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies