Villkor

Black Friday

Black Friday

Under dagen erbjuder vi på Cervera våra kunder mängder av erbjudanden och rabatter. Som kund är du givetvis välkommen att fynda, både i butik och online.

Håll utkik på Cervera.se, Facebook och Instagram samt i våra nyhetsbrev för att inte gå miste om några erbjudanden.

Black Friday 2022

Black Friday infaller 25 november 2022.

Klubb Cervera

Bli medlem i Klubb Cervera, då kommer vi att hålla dig uppdaterad inför Black Friday 2022.

När är Black Friday?

Dagen infaller dagen efter Thanksgiving. Thanksgiving firades från början den sista torsdagen i november varje år, men under slutet av 30-talet flyttades dagen till att firas den fjärde torsdagen i november. Fredagen efter Thanksgiving är inte en officiell högtidsdag, men trots det är skolor oftast stängda och de flesta är lediga.

2022 infaller Black Friday den 25november.

Dagen är största rea-dagen på året i Sverige och i många delar av världen. Det är en perfekt dag för att fynda de produkter du kanske suktat efter ett tag, men ännu inte slagit till på. Dagen infaller också perfekt för att du ska hinna köpa dina julklappar i god tid.

Black Weekend, Black Week, Cyber Monday

Dagen har numera vuxit till att nu även innefatta Black Weekend, Black Week och Cyber Monday.

Black Weekend

Black Weekend har brukar användas för erbjudanden som sträcker sig övre veckoslutet.

Black Week

Black Week är samma vecka som Black Friday. Black Week börjar på måndagen och slutar på söndagen. Black Week ger dig chansen att fynda under flera dagar, perfekt om du vill hinna köpa julklappar och kanske också skämma bort dig själv lite.

Cyber Monday

Cyber Monday är e-handelns Black Friday. Dagen infaller måndagen efter Black Friday. Dagen fick sitt namn 2005 av Ellen Davis och Scott Silverman. Dagen har lyfts och namngetts just för att online-shoppingen historiskt sett alltid varit väldigt hög just den måndagen.

Historia

Dagen kommer ursprungligen från USA där dagen etablerades redan under 60-talet. Det är först det senaste decenniet som konceptet har spridit sig vidare och plockats upp av andra länder, däribland Sverige. I Sverige är dagen nu för tiden en dag som de flesta känner till och ser fram emot.

1920

Fredagen efter Thanksgiving började bli populär som dag att shoppa på redan under sena 20-talet när den stora butikskedjan Macy´s under New Yorks Thanksgiving-parad annonserade om sin högtidsrea. Detta skedde första gången 1924.

1930

Under 1930-talet började fredagen efter Thanksgiving bli en alltmer utbredd shoppingdag, som inte bara infattade Macy´s rea. Den stora depressionen gjorde dessvärre att shoppingen var tvungen att stå tillbaka för mycket annat. På grund av den dalande ekonomin bestämde presidenten att flytta Thanksgiving till fjärde helgen i november, detta med en förhoppning om att julshoppingen skulle pågå längre.

1950

Någon gång under 1950-talet i Philadelphia sägs dagen ha fått sitt namn. Det sägs ha varit polisen som kom på namnet som syftade till mängden människor som vällde in i staden för att shoppa och gå på fotbollsmatcher.

1980

Under 70- och 80-talet fortsatte Black Friday att användas som benämning för dagen, men detta för att försäljningssiffrorna då oftast gick från rött till svart. En del menar dock att det här är en efterkonstruktion och att många butiker under en period försökte ge dagen namnet ”Big Friday”. Det var dessvärre svårt att byta namn på dagen och den fick därför behålla sitt ursprungliga namn. Idag är namnet så etablerat att få funderar över var begreppet från början kommer ifrån.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies