Villkor

Lisa Larson

Lisa Larson är framför allt känd för sina figurer i keramik, däribland luciatåget bestående av adventsbarn. Hennes figurer är fyllda av humor och en vänlighet som är svår att motstå. 

Larson är den svenska keramikern med en gedigen portfolio. Hennes keramikfigurer brukar uppskattas av de flesta. Perfekta att ge bort i present till den som fyller år eller varför inte som bröllopspresent till bröllopsparet?

Lisa Larson figurer

Lisa Larsons figurer är lätta att tycka om. Återkommande teman i Larsons keramik är systerskap, moderskap och familjeliv. Hennes figurer är tidlösa och känns lika aktuella idag som när de skapades, även om det så var för flera decennier sedan.

Lisa Larson katt

Hon har tagit fram många figurer föreställande katter. Det finns katter med olika uttryck, färg och form. Med andra ord finns det en katt för alla. Förutom katter finns det även lejon i sortimentet, tillverkade av både keramik och trä.

Lisa Larson adventsbarn

I serien Adventsbarn för Rörstrand ingår en lucia, en tomte, en stjärngosse och en tärna. Tillsammans bildar de ett fint luciatåg. Perfekta hemma hos julälskaren. Figurerna är lika fina på egen hand som tillsammans. Med små ljus som du kan placera i figurerna lyser du upp decembermörkret. De fyra figurerna kan du placera bredvid varandra och låta dem agera adventsljusstake.

Larson har gång på gång visat vilken skicklighet hon har när det kommer till att ta fram keramikfigurer. Figurerna i Adventsbarn har tagits fram enligt en traditionell gjutningsteknik och därefter målats för hand av kunniga målare. Det krävs en hel del fingertoppskänsla och hantverksskicklighet för att lyckas ta fram så pricksäkra figurer.

Studier och arbete

Larson har varit verksam på flera olika arbetsplatser och varit både fast anställd och arbetat som frilans.

Studerade keramik

Lisa Larson studerade keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg 1950–1954.

Verksam vid Gustavsbergs Porslinsfabrik

Mellan 1954 och 1980 var hon verksam vid Gustavsberg varifrån hon är känd för sina humoristiska och vänliga stengodsfigurer, generösa former och skickligt tecknade eller ristade dekorer.

Hon arbetade ihop med Stig Lindberg, som var konstnärlig ledare på Gustavsbergs Porslinsfabrik, han upptäckte hennes unika förmåga att anpassa sina idéer till produktionens många krav. Under sin tid på Gustavsberg skapade hon flera hundra modeller som många blivit folkkära designklassiker, eftersökta av både antikhandlare och privata samlare.

Frilans

Efter 1981 har hon arbetat som frilans, för bland andra Rosenthal, KF, Höganäs, Skrufs glasbruk, Duka och Åhléns, och är sedan 1992 konstnärlig ledare på för Keramikstudion i Gustavsberg som hon grundade samma år tillsammans med sina två assistenter Franco Nicolosi och Siv Solin.
Än idag finns ett arbetslag av skickliga hantverkare som tillverkar Lisa Larsons design i liten skala och bevarar traditionen av keramisk gjutning, glasering och målning.

Hon har även skapat ett antal skulpturella fåglar för NK, t.ex. Fågel Fenix från 1998. Bland offentlig konst märks Saltsjöbadsodjuret på Vår Gård i Saltsjöbaden och Bysantinsk ängel i Hällefors. Under 2016 visades hennes verk på utställningen Lisa Larson – Sextio år med keramik på Röhsska i Göteborg. Larson finns representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm.

Lisa Larson Lisa Larson

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies