Villkor

Belagd vs rostfri stekpanna

Av | 10 maj 2022

Säg hejdå till överstekt torsk, torr kyckling och stabbig äggröra! Här delar Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018, med sig av sina bästa tips för att lyckas med stekningen.

Thomas tillagningstips

Torsk

När du ska tillaga torsk, välj fisk med skinnet kvar. Det gör att filén håller ihop bättre och det ger fisken en god krispig stekyta. Stek fisken i en skvätt olja med skinnet nedåt i en belagd panna. När skinnet fått en bra stekyta, tillsätt smör, vänd fisken och ställ in pannan i ugnen. Vid 42 grader har den ett perfekt litet tuggmotstånd och en kärna som skiftar i pärlemor.

Kyckling

Välj en filé med skinn. Här sitter mycket av smaken! Torka av kycklingen och lägg den med skinnet nedåt i en medelvarm stekpanna. Bryn i olja och tillsätt sedan vitlök, rosmarin och smör som öses över kycklingen. Laga klart i ugnen till en innertemperatur på ungefär 63 grader. Ta ut kycklingen och låt vila i minst 10 minuter. Då stannar saften i köttet och filén blir saftigare.

Ägg

Äggröra, omelett, eller stekt ägg – oavsett variant så är konsistensen nyckeln till att lyckas. För att äggröran och omeletten ska bli så där härligt krämiga ska äggen tillagas långsamt på medelvärme i en belagd panna. När det gäller stekt ägg kan du steka i en obelagd eller rostfri panna. Om du vill att ägget ska bli riktigt krispigt ska du steka på hög temperatur och då är en rostfri stekpanna att föredra.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies