/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Belagd vs rostfri stekpanna

Belagd vs rostfri stekpanna
Belagd vs rostfri stekpanna
Säg hejdå till överstekt torsk, torr kyckling och stabbig äggröra! Här delar Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018, med sig av sina bästa tips för att lyckas med stekningen.

Belagd

En belagd stekpanna är mångas favorit i köket. Beläggningen gör att pannan är lätt att steka i, inget bränns fast och den är lätt att rengöra. Välj en belagd stekpanna när du ska steka råvaror som ska tillagas varsamt, är vätskebaserade eller när du vill ha en fettsnål tillagningsmetod. Scanpans beläggning heter Stratanium.
Lämplig för:
• Fisk
• Skaldjur
• Grönsaker
• Äggröra & Omelett
• Såsbaserade rätter, exempelvis köttfärssås

Rostfri

En rostfri stekpanna är en slitvarg i köket och med rätt skötsel kan den hålla en livstid. Välj en obelagd stekpanna när du vill hetta upp stekpannan snabbt eller när du behöver tillaga rätter på hög värme. Scanpans obelagda stekpannor ger en perfekt stekyta. För extra bekvämlighet tål de även att rengöras i diskmaskin.
Lämplig för:
• Kött
• Fågel
• Stekt ägg
• Rätter som kräver mycket matfett
• Karamelliserad lök

Thomas tillagningstips

Torsk

När du ska tillaga torsk, välj fisk med skinnet kvar. Det gör att filén håller ihop bättre och det ger fisken en god krispig stekyta. Stek fisken i en skvätt olja med skinnet nedåt i en belagd panna. När skinnet fått en bra stekyta, tillsätt smör, vänd fisken och ställ in pannan i ugnen. Vid 42 grader har den ett perfekt litet tuggmotstånd och en kärna som skiftar i pärlemor.

Kyckling

Välj en filé med skinn. Här sitter mycket av smaken! Torka av kycklingen och lägg den med skinnet nedåt i en medelvarm stekpanna. Bryn i olja och tillsätt sedan vitlök, rosmarin och smör som öses över kycklingen. Laga klart i ugnen till en innertemperatur på ungefär 63 grader. Ta ut kycklingen och låt vila i minst 10 minuter. Då stannar saften i köttet och filén blir saftigare.

Ägg

Äggröra, omelett, eller stekt ägg – oavsett variant så är konsistensen nyckeln till att lyckas. För att äggröran och omeletten ska bli så där härligt krämiga ska äggen tillagas långsamt på medelvärme i en belagd panna. När det gäller stekt ägg kan du steka i en obelagd eller rostfri panna. Om du vill att ägget ska bli riktigt krispigt ska du steka på hög temperatur och då är en rostfri stekpanna att föredra.

Bäst i test

Testa en testvinnare i köket! Scanpans belagda CTX-panna har kammat fem av de senaste sex årens produkttester i Aftonbladet Plus. En riktig herre på stekpanne-täppan, med andra ord.
Scanpans framgångssaga kan framförallt tillskrivas den slitstarka non-stick-beläggningen som finns på alla Scanpans belagda pannor. Beläggningen är unik i sitt slag. Det är extremt tålig, ger ett perfekt stekresultat och gör att pannan är otroligt enkel att hålla ren. Dessutom är den helt fri från miljöfarliga PFOA-ämnen och PFOS-ämnen.