/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

7 tips för en lyckad studentfest

7 tips för en lyckad studentfest
7 tips för en lyckad studentfest
Ska du planera en studenfest? Att bjuda in till en så viktig och stor fest kan kännas övermäktigt. Men att bjuda in till fest ska ju vara kul och peppigt! Därför har vi här samlat våra 7 bästa tips för ett lyckat studentfirande.

1. Var ute i god tid

Planering är a och o - och att vara ute i god tid - när du ska bjuda in till en studentfest. Studentmottagningarna avlöser varandra i juni så att skicka ut en Save the date tidigt är en god ide så att du ger dina gäster en rättvis möjlighet att kunna planera. Sätt ett slutdatum på din OSA så att det ger sig möjlighet att kunna planera inköpen av mat och dryck. Beroende på antalet inbjudningar som du skickar ut kan du redan innan börja skissa på det som du ska bjuda på. Blir det catering? Ska du laga själv? Ska det vara bål? Eller bar med drinkar? Ha även olika väderscenarios i åtanke för den stora dagen och hur du eventuellt löser ett oväntat skyfall.

2. Planera menyn

Maten är ju det centrala på en studentmottagning. Eftersom studentfester ju brukar vara välbesökta tillställningar med många gäster är buffé-varianten ett smart alternativ. Därmed slipper du ha personer dedikerade för att exempelvis platea mat och att servera. En buffé kräver inte så mycket handpåläggning under själva serveringen, utan gästerna sköter sig själva. Dessutom är buffémat smidigare att tillaga och att enkel att lägga upp - och ser både fräsch och inbjudande ut. Satsa på att göra stora lyxiga sallader med mycket grönt, blandat med frukt - exempelvis jordgubbar i säsong. Skär upp olika bröd, grönsaker och ställ fram röror, pajer och annat som du tycker om. Buffé är trevligt, socialt och öppnar upp för samtal och umgänge under serveringen!

3. Skåla hela kvällen lång!

Om maten är viktig under ett studentfirande så är ju drycken minst likaså. Tänk att du ska servera dryck under olika moment på mottagningen. En välkomstdrink kan vara passande - exempelvis ett glas bubbel eller en somrig bål. Under maten kan det vara klokt att ha olika alternativ som gästerna kan få välja bland. Som pricken över i är det ju trevligt att också ha tänkt till kring dryck för efterrätten. Förutom kaffe och te kan det vara festligt att bjuda på ett dessertvin eller en god likör. Vill du verkligen lyxa till det för dina gäster är en bar som serverar drinkar pricken över i. Se bara till att inte glömma alkoholfritt alternativ på festen!

4. Klassisk jordgubbstårta eller dessertpizza?

En klassisk jordgubbstårta är en ikon på alla typer av firanden under våren och sommaren, och passar självfallet även på en studentmottagning. Om du vill ta ut svängarna lite och överraska gästerna kan du alltid hoppa på trenden att servers en platt men kolossalt stor tårta - tänk så stor att den tar upp ett bord! Om du inte är en tårtperson så känns en en kakbuffé både lyxigt och lättare att hantera. Eller varför inte göra söta små cupcakes som du dekorera med ätbara blommor på toppen - exempelvis med penséer, blåklint eller tagetes! Vill du ta ut svängarna ännu mer och skapa en riktig social media moment kan du istället överraska gästerna med en donut-vägg eller bjuda på efterrätts-pizza med nutella, jordgubbar och bär!

5. Skippa engångsartiklar

Upplevelsen av mat och dryck avgörs av presentationen. Vi äter faktiskt med ögonen också! När de flesta tänker studentfest så förs tankarna kanske till engångstallrikar och plastbestick. Men så behöver det inte alls vara - och faktiskt bör inte vara. Engångsartiklar av alla slag är ett slöseri på naturen och dåligt för klimatet. Att servera mat på fest ur riktigt porslin, med riktiga glas och vackra bestick förhöjer upplevelsen av maten något så oerhört.

6. Dekor är a och o

Dekoren sätter stämningen på varje fest, så även på en studentfest. Förutom klassiskt pynt i form av björkris och ballonger i blått och gult finns det massor av annat fint som du kan addera. Exempelvis kan du göra egna girlander som du dekorera ett tråkigt tak med, till exempel om ni ska vara inne i ett partytält. Att hänga upp ljusslingor sätter stämningen när skymningen börjar krypa sig på. Varför inte också ge sig på att göra andra dekordetaljer, exempelvis pompoms, servettringar av blommor eller massor av små buketter som du gör av blommor som du plockat i naturen. Spara pengar på självplock i naturen och lägg dem istället på vackra minivaser för buketterna.

7. Glöm inte att själv köpa studentpresent!

Studentfester brukar svämma över av fantastiska presenter till studenten. Det här är presenter som oftast brukar lägga grundstenen till studentens kommande liv hemifrån, i det nya hemmet. Förutom att ha ett allokerat presentbord för presenterna på festen bör du också se till att hålla koll på vad som kom från vem när det blir dags att skicka ut tackkorten efteråt. Glöm inte att mitt i allt planerande köpa studentpresenter själv, dels till den som du ska fira men även till studentens vänner! Du hittar våra bästa studentpresenter här.