/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

I Tamahaganes fabriker i japanska Tsubame tillverkas några av världens vassaste knivar enligt uråldrig japansk tradition.
Varje enskild kniv är ett unikt konstverk som visar på stor kunskap och yrkesskicklighet. Tamahagane står för allt annat än massproduktion. Tillverkningen bottnar i en stolt hantverkstradition som förts vidare genom århundraden. Företaget grundades år 1958 av den japanska familjen Kataoka och det är samurajsvärdet som är den stora inspirationen till knivarna.
Bladet på samurajsvärdet består av en blandning av kolstål och järnpulver. Stålet tillverkas genom att kolet hettas upp och järnpulver tillsätts i omgångar. Däremellan viks stålet för att smeden ska kunna hamra ut metallen och avlägsna alla orenheter. På så vis blir stålet både starkare och mer flexibelt. Denna teknik kallas för damaskering och är typisk för japansk smideskonst.
Något annat som karakteriserar japanskt smide är etsade och präglade blad. När det var en fredlig period i den japanska historian fick svärdsmederna chans att utveckla sitt hantverkskunnande och ägnade sig bland annat åt att dekorera sina svärd. I Tamahaganes knivsortiment finns serier med både damaskerade och hamrade knivblad.
Knivbladen på Tamahaganes knivar är uppbyggda av en kombination av hårt och mjukt stål, precis som det traditionella samurajsvärdet. Kärnan består av VG5-stål som innehåller en hög andel kol vilket gör det mycket hårt. Tack vare detta kan eggen slipas sylvass. Ett mjukare och mer rosttåligt stål bygger upp de yttre lagren av knivbladet. Knivarna får med denna uppbyggnad en extrem skärpa samtidigt som de har ett segt, slitstarkt blad.
Något som utmärker Tamahaganes tillverkning är den speciella slipningen. Knivarna är mikroskopiskt rundade från rygg till spets. Det gör att knivbladet blir extra tåligt utan att för den skull förlora sin skärpa.
Tamahaganes knivhandtag tillverkas i två typer av material: pakkawood och micarta.
Pakkawood består av fanér och specialplast som sammanfogas under högt tryck. Materialet behåller strukturen fån träet, vilket ger handtaget en härlig känsla. Dessutom har materialet antibakteriella egenskaper. Knivserien San har denna typ av handtag.
Micarta är istället en blandning av linneduk och specialplast. Kombinationen ger ett slitstarkt material som tål såväl värme som kyla och fukt. Knivserierna San Tsubame och San Kyoto har denna typ av handtag.
Båda handtagstyperna passar utmärkt i köksmiljö och är mycket bekväma att hålla i. För att säkerställa en perfekt balans i kniven vägs handtagen var och ett för sig, innan de monteras ihop med bladet.