/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Guide om skärbrädor

Tips & skötselråd
Guide om skärbrädor
Guide om skärbrädor
En bra skärbräda är en riktigt smart investering till köket. Den förlänger livet på dina knivar, gör att matlagningen går lekande lätt och ser snygg ut på diskbänken. Om du tar hand om din skärbräda kommer den dessutom att hålla riktigt länge.

5 tips att tänka på när du ska välja skärbräda

1. Material. Det finns skärbrädor i en mängd olika material så som trä, plast, bambu, glas och sten. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Träskärbrädor är till exempel hygieniska och bra för knivarna om de sköts på rätt sätt, men de kräver mer underhåll än andra material. Plastskärbrädor är lätta att rengöra, men de kan bli märkta av knivar. Glas- och stenskärbrädor är mycket hårda och hållbara, men de kan slita på knivarna.
2. Storlek. Storleken på skärbrädan är också viktig att överväga. En större skärbräda ger dig mer utrymme att arbeta med, medan en mindre skärbräda kan vara mer lättanvänd och enklare att förvara.
3. Tjocklek. Skärbrädans tjocklek kan också vara viktig att tänka på. En tjockare skärbräda ger mer stöd när du hackar och skär, men en tunnare skärbräda kan vara lättare att hantera och förvara.
4. Underhåll. Vissa material är lättare att rengöra än andra och vissa skärbrädor kräver mer underhåll än andra.
5. Användningsområde. Tänk på vilka livsmedel du ska använda skärbrädan för. Vissa material kan absorbera smak och lukt från livsmedel, så det kan vara en bra idé att ha olika skärbrädor för olika typer av livsmedel.

Skärbräda i trä eller plast

Använd bara skärbrädor av trä eller plast, material som marmor eller glas är alldeles för hårda för att skära på – din kniv kommer att bli förstörd. Plastskärbrädor är praktiska för vardagliga sysslor eftersom de kan köras i diskmaskinen. Har du plastbrädor i olika färger blir det dessutom enkelt att hålla isär vilken skärbräda som används till vilken råvara.
Fördelen med träskärbrädor är, förutom att det är snyggt, att det är ett hygieniskt val. Om du sköter om din träskärbräda rätt så är det till och med mer hygieniskt än plastskärbrädor. Bakterier trivs sämre i trä och de små skårorna som uppstår läker sig själva.

För att säkerställa en hygienisk skärbräda, bör du alltid tvätta den efter varje användning med varmt vatten och tvål, eller i diskmaskinen om den tål det. Det är också viktigt att torka skärbrädan ordentligt efter rengöring för att undvika fukt som kan leda till tillväxt av bakterier.
Om du kan och har utrymme, använd gärna olika skärbrädor till olika matvaror. Använd en träskärbräda till bröd, grönsaker och kött. Använd plastskärbrädor till fisk och rå kyckling.
Tips! Lägg en fuktig handduk eller disktrasan under skärbrädan när du använder den för att få den riktigt stabil.  

Trancheringsskärbrädor

En trancherskärbräda är en typ av skärbräda som används för att skära tunna skivor av kött. Den här typen av skärbräda är vanligtvis tillverkad av trä eller plast och är oftast rektangulär i formen.
Trancherskärbrädan har vanligtvis en ränna runt kanten för att samla upp köttsafterna som kan användas för att göra sås på. Den har också vanligtvis en slät yta för att göra det lättare att skära tunna och jämna skivor.

Skötselråd för träskärbrädor

  • Olja in din träskärbräda med paraffinolja innan du använder den för första gången och när den börjar kännas torr.
  • Efter varje användning bör du rengöra skärbrädan noggrant med varmt vatten och mild diskmedel. Skölj av och torka väl. Undvik att blötlägga skärbrädan i vatten eller att tvätta den i diskmaskin. Fukten som tränger in, vattnets höga temperatur och diskmedlet sliter på ytskiktet och den efterföljande torkningen kommer att leda till att träet spricker.
  • Efter att du har rengjort skärbrädan kan du olja in den med matolja, till exempel mineralolja, rapsolja eller linolja. Detta kommer att hjälpa träet att behålla sin fuktighet och skydda det från skador. Applicera oljan med en trasa och låt den absorberas in i träet i några timmar eller över natten. Torka sedan bort överflödig olja.
  • Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  • Om din träskärbräda är riktigt sliten kan du slipa den så att ytan blir som ny.
  • Du kan laga djupa jack genom att blöta dem med några droppar vatten, då sväller de igen.
  • För att undvika bakterieuppbyggnad på skärbrädan, speciellt när du har använt den för att skära rått kött eller fågel, kan du använda en lösning av en del vitvinsvinäger och fyra delar vatten. Spraya blandningen på skärbrädan, låt stå i 5-10 minuter och skölj sedan av och torka väl. Du kan även desinficera en skärbräda av trä genom att skrubba skärbrädan med salt och en rotborste och låta dra i 30 min.

Skötselråd för plastskärbrädor

  • Rengör skärbrädan noggrant med varmt vatten och mild diskmedel efter varje användning. Skölj av och torka väl.
  • För att undvika bakterieuppbyggnad på skärbrädan kan du använda en lösning av en del vitvinsvinäger och fyra delar vatten. Spraya blandningen på skärbrädan, låt stå i 5-10 minuter och skölj sedan av och torka väl.
  • Undvik att exponera skärbrädan för hög värme och direkt solljus eftersom det kan orsaka deformation och missfärgning.
  • Skärbrädor i plast har en begränsad livslängd och bör bytas ut regelbundet för att undvika bakterieuppbyggnad och slitage.
  • Använd inte slipmedel på skärbrädan eftersom det kan repa ytan och göra den mindre hygienisk.
  • Se till att skärbrädan förvaras på en torr och välventilerad plats för att undvika fukt och mögelbildning.