Villkor

Allt om skärbrädor

Av | 01 september 2021

En bra skärbräda är en riktigt smart investering till köket. Den förlänger livet på dina knivar, gör att matlagningen går lekande lätt och ser snygg ut på diskbänken! Om du tar hand om din skärbräda kommer den dessutom att hålla riktigt länge.

Trä eller plast?

Använd bara skärbrädor av trä eller plast, material som marmor eller glas är alldeles för hårda för att skära på – din kniv kommer att bli förstörd. Plastskärbrädor är praktiska för vardagliga sysslor eftersom de kan köras i diskmaskinen. Har du plastbrädor i olika färger blir det dessutom lätt att hålla isär vilken som används till vilken råvara.

Fördelen med träskärbrädor är, förutom att det är snyggt, att det är ett hygieniskt val. Om du sköter om din träskärbräda rätt så är det till och med mer hygieniskt än plastskärbrädor! Bakterier trivs sämre i trä och de små skårorna som uppstår läker sig själva.

Om du kan och har utrymme, använd gärna olika skärbrädor till olika matvaror. Använd en träskärbräda till bröd, grönsaker och kött. Använd plastskärbrädor till fisk och rå kyckling.

Tips! Lägg en fuktig släng eller disktrasan under skärbrädan när du använder den för att få den riktigt stabil.  

Skötselråd för träskärbrädor

  • Olja in din träskärbräda med paraffinolja innan du använder den för första gången och när den börjar kännas torr.
  • Diska inte dina träskärbrädor i diskmaskin. Fukten som tränger in, vattnets höga temperatur och diskmedlet sliter på ytskiktet och den efterföljande torkningen kommer att leda till att träet spricker.
  • Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  • Blötlägg aldrig träskärbrädor.
  • Om din träskärbräda är riktigt sliten kan du slipa den så att ytan blir som ny.
  • Du kan laga djupa jack genom att blöta dem med några droppar vatten, då sväller de igen.
  • Du kan desinficera en skärbräda av trä med ättika och vinäger, alternativt skrubba med salt och en rotborste och låta dra i 30 min.

Kunskapen kommer från Professional Secrets, PS, i samarbete med professionella kockar.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies