Villkor

Grillad avokadoburgare med marinerade bönor, crème fraiche och färska örter

0 stjärnor
Recept: Martin Nordin

Ingredienser

Till 6–8 burgare:
3–4 medelstora avokador
färskpressad saft från 1 lime
olivolja

Marinerade bönor:
3 dl kokta svarta bönor
2–3 rökta tomater, se s. 144
1 finhackad salladslök
1 tsk finhackad serranochili
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
zest från 1 lime

Till servering:
6 hamburgerbröd
smör till bröden
6 msk crème fraiche
färsk persilja och k

Gör så här:
1. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.

2. Tänd grillen och gör de rökta tomaterna på sidan 144. Du kan så klart hoppa över att röka tomaterna och låta dem vara naturella i stället, men den rökiga smaken ger en fantastiskt fin dimension till bönröran. Hacka 2–3 tomater och blanda med övriga ingredienser till de marinerade bönorna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.

3. Halvera avokadorna och pilla ur kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avokadons storlek. Lägg skivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.

4. Grilla avokadoskivorna hastigt på en kolgrill över riktigt hög värme eller bränn av ytan med en gasolbrännare. Avokadons yta ska bli karamelliserad, nästan bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.

5. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt på grillen.

6. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd. Lägg sedan på 2 avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med pudra över lite cayennepeppar.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Grillad avokadoburgare med marinerade bönor, crème fraiche och färska örter

Till 6–8 burgare:
3–4 medelstora avokador
färskpressad saft från 1 lime
olivolja

Marinerade bönor:
3 dl kokta svarta bönor
2–3 rökta tomater, se s. 144
1 finhackad salladslök
1 tsk finhackad serranochili
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
zest från 1 lime

Till servering:
6 hamburgerbröd
smör till bröden
6 msk crème fraiche
färsk persilja och k

/contentassets/21d7f821d1a542d19e368ab8e5e98652/550x750_grillad-avokadoburgare_1.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies