Mokabryggare
Med en mokabryggare brygger du kaffet på din spisplatta. Vattnet fylls på i den nedre delen och kaffet i den mellersta delen av bryggaren. När vattnet börjar koka stiger det av tycket och pressas upp genom kaffet så att du i den övre delen får en kopp välsmakande mokakaffe.
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
A
B
Serie
Material
Tillverkningsland
Färg
Pris
kr
kr
37 produkter
37 av 37 produkter
Hos oss på Cervera hittar du högkvalitativa bryggare i flera olika storlekar. Vi har mokabryggare, som av en del kallas espressobryggare eller espressokanna, från Alessi, Bialetti, Westmark med flera.
Vem uppfann mokabryggaren?
Den italienska ingenjören och formgivaren Alfonso Bialetti tog 1933 fram Moka Express. Bryggaren lanserade han genom sitt företag Bialetti. Företaget är än idag ledande inom tillverkningen av mokabryggare.
Bialetti lanserade ett helt nytt sätt att göra kaffe på. Idag är metoden så pass vanlig i många delar av världen att det är svårt att föreställa sig att den en gång i tiden inte har funnits. I Italien, Spanien och Portugal finns en bryggare i nästan varje hem. Även i Sverige finns det en stor del kaffedrickare som föredrar mokakaffe framför andra kaffesorter.
Hur fungerar en Mokabryggare?
Bryggaren fungerar enligt ungefär samma princip som en espressomaskin. Den tredelade bryggaren fylls med vatten i den nedre behållaren och finmalt kaffe läggs i mellandelen. Det kokande vattnet pressas uppåt till det mellersta lagret. De finmalda kaffebönorna i det mellersta lagret pressas därefter till den översta delen där det drickfärdiga kaffet samlas.
Kaffe till mokabryggare
Köp färdigt finmalt kaffe eller mal dina kaffebönor själv fint med hjälp av en kaffekvarn. Kaffet behöver inte malas lika fint som för en espresso, men det måste ha en finare malning än för vanligt bryggkaffe. För bäst smak är det viktigt att kaffet är nymalt och helst inte äldre än två veckor.
Mokabryggare vs espressomaskin
Trots att det sker en liknande procedur vid framställning av mokakaffe och espressokaffe finns vissa skillnader. Skillnaden är främst trycket som skapas. I en mokabryggare är det inte lika högt som i en espressorbyggare. Sett till bar, som är ett sätt att mäta tryck på, har mokabryggaren 1,5–2 bar och espressomaskinen 9 bar.
Stor eller liten
Bryggaren måste fyllas till brädden. Det går därför inte att variera antalet koppar för olika bryggningar. Om du till vardags endast vill brygga en eller ett par koppar, men till fest vill kunna bereda mer kaffe på en gång är det i stället bäst att köpa två olika kaffebryggare som har olika kapacitet.
Väl värt att ha i åtanke är att en mokabryggares kaffekoppsmått är mindre än många andra kaffebryggares. En kopp brukar vara ungefär 60 ml.
Ungefärligt mått för antal koppar:
- – 1 kopp – 60 ml
- – 3 koppar – 200 ml
- – 6 koppar – 300 ml
- – 9 koppar – 550 ml
- – 12 koppar – 775 ml
Elektrisk
En bryggare som är elektrisk behöver du inte ställa på en spisplatta. I stället fungerar den nedre delen ungefär som en vattenkokare. För att sätta i gång den behöver du bara trycka på en knapp.
Rostfritt stål eller aluminium
Vanligast är att bryggaren är tillverkad i rostfritt stål eller aluminium. Bryggare till induktion Har du en induktionshäll måste din bryggare vara anpassad för att fungera på induktion. Hos oss på Cervera hittar du ett flertal bryggare anpassade för induktionsspisar.
Skötsel av mokabryggare
Ta hand om din bryggare på rätt sätt så håller den längre. När du har använd den ska den med fördel rengöras. Helst efter varje användning. Bäst är om du enbart använder dig av riktigt varmt vatten och undviker diskmedel. Diskmedel kan nämligen förstöra kaffets arom. Låt sedan delarna torka utspridda. Om du inte använder din bryggare varje dag ska du helst förvara den omonterad mellan användningarna.