Villkor

Jamie Oliver

Jamie Oliver slog igenom med sin matlagningsserie Den nakna kocken. Serien sändes från början i Storbritannien 1999–2001 och har därefter visats runtom i världen. Serien har därefter också flertal gånger gått i repris, maten Oliver lagar är tidlös och lätt att laga. Hela idén bakom Den nakna kocken är just att maten ska vara enkel. Det nakna syftar på maten, inte kocken.

Jamie Oliver har sedan sin första matlagningsserie gjort flertalet andra matlagningsprogram, han har öppnat restauranger och tagit fram produkter till köket. Hans kokböcker är uppskattade, eftersom han precis som i sina matlagningsprogram, bjuder på lätta recept. Det ska inte vara svårt att laga mat. Produkterna har blivit populära tack vare den höga kvalitén de håller.

Bakgrund

Jamie Oliver föddes 1975 i byn Clavering i Essex, Storbritannien. Hans föräldrar drev restaurangen Cricketers där han spenderade många timmar i köket. Nog kan man ana att han fick experimentera mycket och ha fria händer i köket och att tillgången till ett restaurangkök från så unga år gjorde matlagning till en naturlig del av vem han är och vad han gör. För om det är någon som kan mat så är det Jamie Oliver.

Han fick sitt första jobb på den italienska restaurangen Antonio Carluccio. Han började sedan arbeta på restaurangen The River Café. När dokumentären Christmas at The River Café, som ville visa arbetet på restaurangen, sändes upptäcktes Jamie Oliver av en slump. I programmet är han nämligen med och visar hur han lagar maten, BBC såg hans potential och resten är, som man säger, historia.

Hälsosam mat

År 2005 drev han en kampanj som blev både stor och uppskattad. Kampanjen gick under namnet ”Feed Me Better”. Hans mål var att få brittiska skolbarn att äta mindre skräpmat och i stället äta mer hälsosam mat. Hans engagemang nådde den brittiska regeringen och han blev av folket framröstad som ”Most Inspiring Political Figure of 2005”. Efter sin succé med att inspirera skolbarn tog han steget att genomföra en liknande programidé, men denna gång med fokus på vuxna. Han reste runt i landet för att möta människor och lära dem att laga mer hälsosam mat. Efter detta tog han det ytterligare ett steg och reste till USA för att påverka det amerikanska folkets matvanor.

Kokböcker

Jamie Oliver har tagit fram ett flertal kokböcker. Succén är ett faktum även där. Av brittiska författare ligger han på andraplats av mest sålda böcker, på första plats ligger J. K. Rowling. Plockar man bort de skönlitterära böckerna i den listan ligger han på förstaplats med mer än 14 miljoner sålda böcker, uppmätt i februari 2019.

Jamie Olivers produkter

Jamie Oliver har varit med och tagit fram ett flertal produkter för köket.

Jamie Olivers stekpannor

Tillsammans med Tefal har han tagit fram högkvalitativa stekpannor. En stekpanna från Tefal by Jamie Oliver fungerar på i stort sett alla spisar. Med hjälp av en röd ThemoSpot i stekpannans mitt kan du se när stekpannan har uppnått perfekt temperatur. Tack vare ytan som är behandlad med Hard Anodized är stekpannan tålig och smutsavvisande.

Jamie Oliver | Stekpanna & traktörpanna Jamie Oliver | Stekpanna & traktörpanna

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies