Villkor

Kockums

De slitstarka emaljprodukterna från Kockums är en kär favorit hos många. Genom att laga mat och duka med Kockums produkter är det lätt att uppnå en retrokänsla. Produkterna passar lika bra i sommarstugan som i lägenheten i stan. Låt emaljen vara en genomgående trend i din köksutrustning och din servering eller låt materialet bryta av som en fin detalj.

Historia

Under slutet av 1800-talet byggde familjen Kockum en fabrik i Ronneby. Tanken var att de skulle producera kannor, hinkar och sjukhusredskap. 1893 tillverkade de ett emaljerat kokkärl och snart var succén ett faktum. Under 1930-talet sålde kärlen som aldrig förr, allra bäst sålde den ljusgula grytan med den tunna gröna kantlinjen. Under 1930-talet var det populärt att laga grytor och därför blev de gedigna kokkärlen riktigt uppskattade.

Under 1960-talet får Kockums Jernverk stå tillbaka när de svenska köken introduceras för plast. Plasten tar över och de emaljerade kokkärlen hamnar långt in i köksskåpen där de glöms bort. Kockums Jernverk anlitade formgivarna Sigurd Persson och designern Arne Erkers som gav kokkärlen ny färg och form, men inte ens det hjälpte. Kockums Jernverk var tvungna att pausa sin produktion.

Lyckligtvis började folket efter en period efterfråga det gedigna materialet igen. Emaljen har åter börjat leta sig in i de svenska köken och produktionen har återupptagits. Den nya kollektion är en blandning mellan det slitstarka materialet som använts från början och ny design och nya färger. Med en gryta från Kockums kan du servera maten direkt ur grytan eftersom den är snygg att ha ståendes framme.

Emalj

Emaljen är Kockums signaturmaterial. Grytorna har dubbla lager av emalj vilket gör att de har hög kvalité och tål mycket. Emaljen är också lätt att rengöra. Emaljering är ett hantverk vilket innebär att ingen gryta helt är den andra lik.

Naturliga råvaror

Emaljen är tillverkad av naturliga råvaror som tar hänsyn till både människa och miljö.

Emaljmuggar och gjutjärnsgrytor

I det nya sortimentet som har tagits fram finns kastruller, grytor och ugnsformar. Alla produkter finns i olika storlekar och olika färger, för att du ska kunna hitta favoriter som passar just dig. Varje kastrull och gryta passar för alla typer av spishällar.

Idag innefattar Kockums sortiment mer än enbart emaljprodukter. Andra produkter inom sortimentet är pannor i kolstål, bärplockare och mindre köksredskap så som träslevar, slickepottar, stektänger och potatisskalare.

Emaljmugg

Emaljmuggarna är perfekta att ta med ut på skogspromenaden eller dricka ur hemma vid köksbordet. Hos Kockums hittar du emaljmuggar i flera olika färger. Välj mellan en emaljmugg i gult, grönt, vitt eller grått. 

Tekanna i emalj

Emaljtekannan, som också kan användas som kaffekanna eller saftkanna, är av en hög modell och passar bra att användas tillsammans med Kockums emaljmuggar.

Emaljerad gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytan består av 100 procent återvunnet järn och är emaljerad. Locket håller tätt och tack vare att locket har piggar på insidan samlas ånga där som sedan på ett jämt sätt kan rinna ner över maten för att den ska bli saftig och smakrik.

Emaljkastrull

Kastrullen kan du koka ägg, pasta eller grönsaker i. Häll ur vattnet och servera direkt ur kastrullen.

Emaljtallrik

Tallrikarna i emalj är perfekta om du vill ha tåliga tallrikar. Perfekt att packa med sig i båten, till bilutflykten eller att ha i stugan. Välj den kantfärg du föredrar eller blanda olika kantfärger med varandra.

Kockums Jernverk | Emaljmuggar & kokkärl Kockums Jernverk | Emaljmuggar & kokkärl

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies