/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Fem fun facts om champagne

Fem fun facts om champagne
Fem fun facts om champagne
Finns det någon dag på året som andas champagne så är det nyårsafton! Under december säljer Systembolaget nästan hälften av all champagne som säljs under året och vi i Sverige är topp tio på listan över champagneimporterande länder i världen. Här bjuder vi på några intressanta, och kanske lite udda, fakta om champagnen som låter dig briljera på nyårsmiddagen!
Fem fun facts om champagne - Champagneglas
1. En flaska champagne av standardstorlek innehåller ungefär 49 miljoner bubblor.
2. Trycket i en champagneflaska är så pass högt att det kan skjuta iväg champagnekorken i 64 km/h och rekordet för hur långt man har lyckats skjuta en champagnekork ligger på hela 54 meter. Så var försiktig med var du siktar!
3. Att Winston Churchill älskade champagne är knappast en överraskning, men visste du att han uppskattningsvis konsumerade 42 000 flaskor mellan 1908 och 1965? Champagnehuset Pol Roger skapade till och med en specialflaska i pint-storlek till honom som han kunde öppna klockan 11 varje dag.
4. Även om vi förknippar James Bond med en skakad, inte rörd, Martini så är faktiskt champagne den dryck vi i filmadapteringarna har sett honom dricka oftast. Över 40 glas av den ädla drycken har vi, hittills, kunnat se honom förtära.
5. En champagneflaska som rymmer 0,75 liter kallas helt enkelt för ”standard” men världens största champagneflaska innehåller hela 30 liter champagne (alltså 40 standardflaskor) och kallas ”Melchizedek”.

Överkurs – Så sabrerar du en flaska champagne

Att sabrera en flaska champagne är både lyxigt och festligt – och inte så svårt som man kan tro. Riktig champagne får sin andra jäsning i själva champagneflaskan, vilket skapar ett tryck på mellan fem och sex bar. Genom att hitta flaskans svagaste punkt (skarven mellan de två sammansvetsade delarna) kan man använda trycket som hjälp vid sabreringen. Se till att flaskan som ska sabreras är väl kyld, då stannar mer av vinet kvar i flaskan.
Börja med att ta bort folien och ”grimman” som sitter kring champagnens hals och leta rätt på skarven. Den kan du oftast se med blotta ögat, annars så är det bara att känna sig fram. Det är här du ska sikta. Håll flaskan kring botten och ha skarvpunkten riktad uppåt. Lägg ditt verktyg, t.ex. en klassisk sabreringssabel eller en stor kökskniv, mot flaskan. För det sedan uppåt längs skarven i en bestämd men mjuk rörelse mot skarvpunkten. Träffar du rätt kommer glaset gå av och korken skjutas iväg och du får ett rent snitt snett över halsen. Skål!