Villkor

Gröna Burgare av Martin Nordin

/link/b9966f77cf444cb38c77b861f3355959.aspx
Av | 16 april 2017

Satsa på Gröna Burgare!

Att äta mer grönt har många fördelar, och att välja en grön burgare öppnar dessutom upp för väldig kreativitet! Du kan experimentera nästintill obegränsat med smaker, konsistenser och tillbehör för att hitta just din favorit. Boken Gröna Burgare av Martin Nordin är en bra hjälp på vägen och här delar han med sig av två riktigt spännande recept.

Gör så här:
1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.
3. Sänk värmen, lägg i chili- och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq-såsen och ta stekpannan från värmen.
4. Rosta valnötterna.
5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.
6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid.(Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.)
8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.

Gör så här:
1. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
2. Tänd grillen och gör de rökta tomaterna på sidan 144. Du kan så klart hoppa över att röka tomaterna och låta dem vara naturella i stället, men den rökiga smaken ger en fantastiskt fin dimension till bönröran. Hacka 2–3 tomater och blanda med övriga ingredienser till de marinerade bönorna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
3. Halvera avokadorna och pilla ur kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avokadons storlek. Lägg skivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.
4. Grilla avokadoskivorna hastigt på en kolgrill över riktigt hög värme eller bränn av ytan med en gasolbrännare. Avokadons yta ska bli karamelliserad, nästan bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.
5. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt på grillen.
6. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd. Lägg sedan på 2 avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med pudra över lite cayennepeppar.

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies