/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Smörgåstårtor

Smörgåstårtan har förgyllt fester och tillställningar sedan 40-talet. En kreativ rött som kan anpassas efter alla smaker och tillfällen. Oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, blir smörgåstårtan en kärnpunkt vid ditt nästa firande. Här hittar du en samling av recept på smörgåstårta - från klassiska till moderna tolkningar.
Smörgåstårtor
Smörgåstårtor
Smörgåstårtan är en klassisk festmåltid som enkelt kan anpassas efter tillfälle. Oavsett om du söker efter den traditionella upplevelsen, längtar efter en modern twist, eller navigerar mot veganska och vegetariska alternativ, så finns det ett recept här som väntar på att bli upptäckt av dig. Vi guidar dig genom processen att skapa din perfekta smörgåstårta, med tips på hur du väljer de bästa ingredienserna och dekorerar för att imponera på dina gäster med fantastiskt god festmat.

5 tips för att lyckas med smörgåstårtan

  • Brödet är en stor del av smörgåstårtan och kan göra stor skillnad på smaken. Att välja ett mer smakrikt bröd som exempelvis rågbröd ger mer tuggmotstånd och smak än ett vitt rostbröd och kan även upplevas mer matigt.
  • Kombinera olika texturer - En smörgåstårta kan enkelt få ett lyft genom att kombinera olika texturer. Eftersom att brödet suger åt sig vätska från rörorna kan något med tuggmotstånd behövas. Exempelvis kan du toppa med rädisor, sparris eller gurka.
  • Räkor är en klassisk garnering på smörgåstårtor. Att använda räkor i fyllningen ger en fantastisk smak, samtidigt kan det vara svårt eftersom de gör fyllningen blöt. Genom att försiktigt pressa räkorna i papper eller en handduk minimerar du risken för en blöt fyllning.
  • Om du upplever att smörgåstårta kan bli för tungt med majonnäsen så kan du blanda med 50% crème fraiche. Om du inte vill använda majonnäs alls så går det utmärkt att täcka tårtan med färskost och crème fraiche istället.
  • Ska du servera smörgåstårtan på en sommarfest? Dekorera med ätbara blommor och gör tårtan till kvällens höjdpunkt. Här kan du läsa mer om vilka blommor som är ätbara.
Liten smörgåstårta med skagenröra och gurka - recept
Smörgåstårta med lax och räkor
Ingredienser
2 långsidor skivat rågbröd
2 långsidor skivat rustikt formbröd
VARMRÖKT LAXFYLLNING
100 g färskost
150 g varmrökt lax
Saft och zest från 1 citron
Salt och peppar
RÖD KAVIAR- OCH ÄGGFYLLNING
100 g färskost
2 hårdkokta ägg, finhackade
2 tsk röd kaviar
Salt och peppar
FÖRSTA TÄCKNINGEN
50 g färskost
ANDRA TÄCKNINGEN
2 dl crème fraiche
2 tsk riven pepparrot
Salt och peppar
Räkor, skivat ägg, skivad gurka, rädisor och gräslök till dekoration
Gör så här
1. Skär brödskivorna i lika storlek.
2. Rör ihop ingredienserna till de två fyllningarna i separata skålar.
3. Varva laxfyllning samt kaviar- och äggfyllning mellan brödskivorna tills du fått en cirka 10 cm hög tårta.
4. Täck tårtan med den med första färskosttäckningen.
5. Vispa ihop den andra täckningen tills den känns lätt och fluffig.
6. Sprid den andra täckningen över kakan.
7. Låt stå kallt i en timme, alternativt över natten.
TIPS! Dekorera tårtan med skivad gurka, rädisor, räkor, ägg, dill, hackad gräslök, salladsblad, en klick röd kaviar och ätbara blommor