Villkor

Koka primörer som ett proffs

Av | 12 juni 2017

Ordet primör handlar om att de späda grönsakerna du köper i butiken är det första av årets skörd.

Årets primörer kan stekas, ugnsbakas, gratineras och läggas in. Men att koka dem (så lite som möjligt) är ett bra sätt att ta till vara på primörernas spröda konsistens, vackra färger och milda smaker.

Därefter är smält smör och lite flingsalt en bra idé. Både fettet och saltet lyfter fram de fina smakerna – inte minst på sommarens första potatis.

De flesta primörer behöver bara några minuter i kokvattnet (eller ångvattnet). Även sparris, primörernas primör och som tar lite längre tid att koka, ska serveras ”knackish” med lite tuggmotstånd kvar.

Koka primörer som ett proffs:

- Var sparsam med koktiden. Potatis, betor och sparris tar lite tid på sig, men många primörer ska bara hinna bli genomheta utan att bli mjuka och blöta.

- Var sparsam med kokvattnet. Laka inte ur råvaran i onödan – ångkokning är en bra idé.

- Improvisera en ångkokare: Sätt ett durkslag i rostfritt stål inuti en kastrull i passande storlek. Koka lite vatten i botten och täpp till med kastrullens lock.

- För att slippa kokvatten på tallriken, låt gärna primörerna ”mellanlanda” på en ren och torr släng innan du serverar dem. 

Professional Secrets kastruller

- Tre storlekar: 1,5 liter, 3 liter och 6 liter. Kastrullerna är stapelbara inuti varandra.

- Tjock botten lagrar värme och bevarar kärlets form.

- Två yttre lager i rostfritt stål och 3 inre lager i aluminium för optimal överföring av värme. Även kanterna har aluminum hela vägen upp.

- Enhandsgrepp frigör ena handen och förenklar flera arbetsmoment

- För alla värmekällor inklusive induktion.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies