/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Grytguide - Så hittar du rätt stekgryta!

Grytguide - Så hittar du rätt stekgryta!
Grytguide - Så hittar du rätt stekgryta!
Även om hösten är grytans absoluta högsäsong finns det många användningsområden för dem året runt. I en stadig gryta kan du göra alltifrån höstens långkok till frasiga bröd och silkeslena soppor. Tar du hand om din gryta kan du ha den många år framöver, och till och med låta den gå i arv. Men hur ska man tänka när man väljer sin gryta? Börja med att fundera kring storleken. En vanlig storlek på gryta är runt 4 liter, vilket är funkar fint både för köttfärssås och höstgryta. Är ni en stor familj som dessutom vill ha matlåda? Då kan det vara bra att gå upp till 6 liter, medan om du främst lagar till dig och en till kan en mindre gryta runt 2 liter räcka långt.
När du har valt din storlek är det dags att tänka till kring materialet: emaljerat gjutjärn, rågjutjärn eller gjuten aluminium.

Emaljerat gjutjärn

  • Fantastisk värmefördelning
  • Lämplig för brödbak
  • Enkel rengöring
Många tänker instinktivt på emaljerat gjutjärn när de tänker på grytor och det är lätt att förstå varför de har blivit så populära. Den emaljerade ytan bidrar till en jämn värmefördelning över hela kärlet och är dessutom enkelt att rengöra med vatten och diskmedel. Grytorna lämpar sig för alltifrån grytor och soppor till brödbak tack vare att de fungerar lika bra på spisen som i ugnen.

Rågjutjärn

  • Avger järn till maten
  • Ger fin stekyta
  • 100 % naturliga material
 
Rågjutjärnsgrytor är helt enkelt gjutjärnsgrytor utan det emaljerade höljet. Istället tillagas maten direkt mot järnet, vilket gör att en lite dos järn dessutom tas upp av maten. Den råa ytan ger dessutom en väldigt fin stekyta till maten. Rågjutjärn rengörs enbart med vatten. Om du tillagar väldigt sura råvaror, som till exempel tomat eller vin, släpps ännu mera järn till maten. För vissa är detta en bonus, medan andra tycker att smaken kan bli ”plåtig”.

Gjuten aluminium

  • Mycket lättare än gjutjärn
  • Energisnål tillagning
  • Inbyggt repskydd
 
Grytor i gjuten aluminium är till för dig som gärna vill laga mustiga grytor, men inte vill släpa tunga järnkärl fram och tillbaka. Kärlen är belagda med en keramisk non-stickbeläggning, fri från skadliga ämnen, med inbyggt repskydd. Den energisparande Magneto-induktionsbasen bidrar till effektiv uppvärmning och värmeledning. Även dessa grytor är ugnssäkra.