Den 8:e mars är det internationella kvinnodagen, en dag för att lyfta kvinnors rättigheter och belysa ojämlikheter. Vi tänkte därför lyfta några av designvärldens fantastiska kvinnor och deras hantverk. ♥
Eva Schildt
Inspirationen för Eva Schildt kommer ofta ifrån havet och karg skärgårdsmiljö, kanske tack vare uppväxten i Stockholms skärgård. Sedan examen från Beckmans designhögskola har Eva Schildt formgivit allt ifrån textilmönster och förpackningar till inredningsdetaljer och möbler. Hennes stil kännetecknas av en omgivning i förändring, naturen, skulptural design och multifunktionalitet – inte sällan med en dos av humor. Genom att alltid tänka ett steg längre med sin formgivning har hon skapat karaktäristiska verk som redan har blivit ikoniska, inte minst de älskade Constella och Äng från Klong.
Emma von Brömssen
Efter sin examen från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg 2008, startade hon märket Emma von Brömssen. Hennes mönster Stäpphöna som hon tog fram under studietiden fick stort gehör och inga mindre än Svenskt Tenn kom att producera det. I dag är Emma von Brömssen ett väletablerat namn och har gjort många framgångsrika samarbeten med bl.a. Götefors porslin, Boråstapeter, Eco Wallpaper och Sandatex bara för att nämna några.
“Bländande skicklighet kombinerad med en stark känsla för all den inspiration som naturen ger är grunden till den mönsterskatt som Årets stjärnskott skapat. Hon är en konstnär som lyckas överföra sitt unika uttryck till tapeter och textilier”
Så lät juryns motivering när Emma von Brömssen fick Utmärkelsen Elle Decoration Design Award i kategorin Årets Shooting Star 2016.
Monica Förster
Monica Förster är en av Sveriges mest prisbelönta och meriterade formgivare. Hon har designat alltifrån möbler till inredningsdetaljer och samarbetat med många stora varumärken, som till exempel Georg Jensen och Skultuna. Hon utbildade sig på Beckmans designhögskola och förälskade sig under utbildningen i att få utlopp för sin kreativitet. Hennes stil är modern och innovativ och hon har vunnit flera prestigefyllda priser. 2014 tilldelades krukan Flower Pot från Skultuna utmärkelsen Best Window Sill av Wallpaper Design Award. Monica är uppvuxen i Dorotea, inte långt ifrån polcirkeln, men lever och verkar idag i Stockholm.
Lena Bergström
Lena Bergströms karriär kan bäst beskrivas som gedigen. Sedan examen från Konstfack 1989 har hon arbetat med formgivning i de flesta former, men främst inom glaskonst på Orrefors. Hennes ambition har alltid varit att använda sig av materialets naturliga egenskaper för att skapa något nytt och unikt. I hennes design ser man ofta moderna former och starka grafiska kontraster som tar för sig och sticker ut, både i serieproduktion och i unikum. Många av Lena Bergströms verk finns utställda på museum världen över, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, och hon räknas som en ikonisk del av den svenska designhistorien.
Christiane Schaumburg-Müller
Christiane Schaumburg-Müller född 1982 i Danmark, är skådespelare, TV-värd och författare. Hon är utbildad på CBS i franska och kommunikation och arbetar för närvarande som chefredaktör på livsstilsforumet ChriChri.
Christianes stora inblick i design, interiör och mode tillsammans med hennes förmåga att översätta detta till moderna produkter med god kvalitet till ett rimligt har lett till att hon tillsammans med Aida skapat serien RAW.
"Jag är väldigt nöjd med resultatet. Stengodset är väldigt läckert - det är riktigt bra stil som jag ser fram emot att hemma".
Sara Woodrow
Sara Woodrow är designern, konstnären och illustratören som alltid går sin egen väg. Sedan hon upptäcktes via sin blogg har karriären fått styras av det som inspirerar och roar henne - alltid med stor trendsäkerhet. Hennes karaktäristiska illustrationer som pryder Kosta Bodas glas har sedan releasen varit en uppskattad present, så det kändes naturligt att även be henne formge årets presentpapper hos oss. Vackert, uttrycksfullt och precis som Sara vill ha det.
Catharina Kippel
Den svenska designern Catharina Kippel är utbildad vid Capellagården, Glasskolan Orrefors samt Konstfacks avdelningen för glas och keramik 1990-1995. Hon har även studerat forntida keramikförbränningstekniker i Japan. Sedan 1995 har hon en egen ateljé i Gustavsberg där hon arbetar som konstnär och designer. Hennes arbete kan ses på svenska nationalmuseet och Gustavsberg porslinsmuseum i Sverige. Kippel har bl.a. samarbetat med Design House Stockholm, Klippans Yllefabrik och Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Monica Bratt
Monica Bratt, tätt förknippad med Reimyre glasbruk, kom under två decennier att laborera fram nya former, färger och glastekniker till perfektion. Precis som många stora namn under 1900-talet så kom Bratt direkt från konsthögskolan och när chefen för Reijmyre frågade henne vad hon visste om glas, så var hennes djärva svar ”bara att det är genomskinligt”.
Till skillnad från många av hennes samtida glaskonstnärer så arbetade hon ytterst sällan med dekorer eller slipningar. Från sina studieresor på kontinenten lät hon sig istället inspireras av samlingar av keramiska kärl från den etruskiska, italienska, och egyptiska forntiden. Hennes tjocka robusta glas har genom denna influens fått en sfär av både något tidlöst och modernt över sig, och främst det rubinröda glaset som Monica Bratt har blivit så känd för. Framgången bestod blanda annat av ett hemligt recept till glasmassan bestående av selen och kadmiumsulfid. Idag är Monica Bratts glasprodukter för Reimyre hetare än någonsin och är starkt eftertraktade bland både samlare och heminredningsfantaster. Glöm inte att kolla in hennes produkter på Cervera Vintage!
Marianne Westman
Marianne Westmans estetik karaktäriseras av en dekor med stiliserade naturinspirerade mönster, ofta med svarta konturer. Exempelvis marmeladburkar med gula citroner eller gröna karotter med gurkor. Rent formmässigt så har hennes serviser både en stringens och uppsluppenhet i sitt formspråk, till exempel så kan man lätt associera karottlocken från hennes serviser från 1950-talet till cirkustält. Utmärkande för hennes konstnärskap är den stora experimentlustan och fäblessen för olika material.
Marianne Westman är geniet bakom den omåttligt populära serien Mon Amie. Dekoren till denna hade hon redan börjat utveckla under studietiden på Konstfack och är baserad på en skiss av den vita blomman skvattram, plockad och avmålad under en regnig midsommarafton i slutet på 1940-talet. I dag har den vunnit ikonstatus som en av de stora designklassikerna under 1900-talet.