/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Den 8e mars 2024 är det internationella kvinnodagen, en dag för att lyfta kvinnors rättigheter och belysa ojämlikheter. Även designvärlden är, tyvärr, en mansdominerad bransch – trots att det finns många fantastiska kvinnliga formgivare. Vi tänkte därför lyfta några av dessa kvinnor och deras hantverk.

Lena Bergström

Lena Bergströms karriär kan bäst beskrivas som gedigen. Sedan examen från Konstfack 1989 har hon arbetat med formgivning i de flesta former, men främst inom glaskonst på Orrefors. Hennes ambition har alltid varit att använda sig av materialets naturliga egenskaper för att skapa något nytt och unikt. I hennes design ser man ofta moderna former och starka grafiska kontraster som tar för sig och sticker ut, både i serieproduktion och i unikum. Många av Lena Bergströms verk finns utställda på museum världen över, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, och hon räknas som en ikonisk del av den svenska designhistorien.
Internationella kvinnodagen

Eva Schildt

Inspirationen för Eva Schildt kommer ofta ifrån havet och karg skärgårdsmiljö, kanske tack vare uppväxten i Stockholms skärgård. Sedan examen från Beckmans designhögskola har Eva Schildt formgivit allt ifrån textilmönster och förpackningar till inredningsdetaljer och möbler. Hennes stil kännetecknas av en omgivning i förändring, naturen, skulptural design och multifunktionalitet – inte sällan med en dos av humor. Genom att alltid tänka ett steg längre med sin formgivning har hon skapat karaktäristiska verk som redan har blivit ikoniska, inte minst de älskade Constella och Äng från Klong.
Internationella kvinnodagen

Maria Nilsdotter

Att stiga in i Maria Nilsdotters värld är som att stig rakt in i en värld full av spännande varelser och oväntade kontraster. Inspirerad av nordisk natur och mystik har Maria skapat sitt alldeles unika universum. Oavsett om det handlar om exklusiva smycken i 18k guld, silversmycken eller välarbetade ringar, spelar material och hantverk en central roll och går som en röd tråd genom hela arbetet.
Maria Nilsdotter tog examen i smyckesdesign på Central Saint Martins i London 2007 och samma år grundade hon sitt varumärke. Under de första åren skapade Maria alla smycken själv, de flesta unika eller producerade i mycket begränsade upplagor.
Utöver smycken har Maria Nilsdotter även producerat inredningsdetaljer i samarbete med Skultuna, i form av den populära serien ”The Claw”.
Internationella kvinnodagen

Monica Förster

Monica Förster är en av Sveriges mest prisbelönta och meriterade formgivare. Hon har designat alltifrån möbler till inredningsdetaljer och samarbetat med många stora varumärken, som till exempel Georg Jensen och Skultuna. Hon utbildade sig på Beckmans designhögskola och förälskade sig under utbildningen i att få utlopp för sin kreativitet. Hennes stil är modern och innovativ och hon har vunnit flera prestigefyllda priser. 2014 tilldelades krukan Flower Pot från Skultuna utmärkelsen Best Window Sill av Wallpaper Design Award. Monica är uppvuxen i Dorotea, inte långt ifrån polcirkeln, men lever och verkar idag i Stockholm.
Internationella kvinnodagen

Christiane Schaumburg-Müller

Christiane Schaumburg-Müller född 1982 i Danmark, är skådespelare, TV-värd och författare. Hon är utbildad på CBS i franska och kommunikation och arbetar för närvarande som chefredaktör på livsstilsforumet ChriChri.
Christianes stora inblick i design, interiör och mode tillsammans med hennes förmåga att översätta detta till moderna produkter med god kvalitet till ett rimligt har lett till att hon tillsammans med Aida skapat serien RAW.
"Jag är väldigt nöjd med resultatet. Stengodset är väldigt läckert - det är riktigt bra stil som jag ser fram emot att hemma".
Internationella kvinnodagen

Sara Woodrow

Sara Woodrow är designern, konstnären och illustratören som alltid går sin egen väg. Sedan hon upptäcktes via sin blogg har karriären fått styras av det som inspirerar och roar henne - alltid med stor trendsäkerhet. Hennes karaktäristiska illustrationer som pryder Kosta Bodas glas har sedan releasen varit en uppskattad present, så det kändes naturligt att även be henne formge årets presentpapper hos oss. Vackert, uttrycksfullt och precis som Sara vill ha det.
Internationella kvinnodagen

Catharina Kippel

Den svenska designern Catharina Kippel är utbildad vid Capellagården, Glasskolan Orrefors samt Konstfacks avdelningen för glas och keramik 1990-1995. Hon har även studerat forntida keramikförbränningstekniker i Japan. Sedan 1995 har hon en egen ateljé i Gustavsberg där hon arbetar som konstnär och designer. Hennes arbete kan ses på svenska nationalmuseet och Gustavsberg porslinsmuseum i Sverige. Kippel har bl.a. samarbetat med Design House Stockholm, Klippans Yllefabrik och Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Internationella kvinnodagen

Camilla Prytz

Camilla Prytz har formgivit den lustfyllda glasserien Swirl tillsammans med norska Magnor Glassverk i deras glashytta - ett äkta hantverk.

Hanna Hansdotter

Hanna Hansdotter har på kort tid fångat ett stort intresse och har fått flertalet utmärkelser och stipendier, bland annat Elle Decoration Design Awards och Residence konsthantverksutmärkelse. 2016 gjorde hon sitt första samarbete med Kosta Boda. Hennes verk återfinns på en rad samlingar runt om i världen och hon finns representerad på bland annat Nationalmuseum och Röhsska Museet. Hanna Hansdotter är idag verksam som konstnär och formgivare i Glasriket.