Att överleva i en värld där modet förändras år till år kan vara svårt. Men att under 90 år både hunnit bli folkkär och uppskattad av en yngre stilmedveten generation är ett rent konststycke. Vad Rörstrands grand old lady Louise Adelborg formgav till Stockholmsutställningen 1930 var inte bara en servis för hela svenska folket, utan för generationer framåt. Under namnet Nationalservisen och senare Swedish Grace, blev den en av svensk designhistorias mest tidlösa ikoner. Nu fyller den 90 år och lusten att förnya sig och föra arvet vidare känner ingen mättnad. Nu vill vi presentera Rörstrands nya serie Swedish Grace Gala, en hyllningsservis till minne av Louise Adelborg. Varje del har en enkel men stilig förgylld kant inglaserad, vilket gör den hållbar och att den tål diskmaskin.
Efter att ha funnit sin plats på såväl folkliga fikabord som kungliga middagar tar Rörstrand sin serie Swedish Grace till nya nivåer. I samband med 90-årsjubileumet lanseras hyllningsservisen Swedish Grace Gala till minne av designern Louise Adelborg och hennes ovärderliga bidrag till svensk designhistoria. Servisen förmedlar en lyxig känsla för alla hem och smaker. Alla delar lanseras den 2 januari 2020 bortsett från kaffe- och tekoppen med tillhörande fat, dessa lanseras i augusti 2020. Swedish Grace Gala är en festlig servis som passar alla tillfällen och som bokstavligen sätter guldkant på dukningen.
Swedish Grace's bakgrund
Serien Swedish Grace har en minst sagt fascinerande bakgrund. Året var 1915 när en av vår tids främsta formgivare och konstnärer, även känd under namnet “Rörstrands grand old lady”, Louise Adelborg, kom in i bilden för första gången. Hon skapade några år senare Rörstrands mest ikoniska och folkkära serie, Nationalservisen, som presenterades vid Stockholmsutställningen år 1930. Den anses inte otippat vara en nationalskatt i porslinvärlden då den har införskaffats, uppskattats och älskats av generation efter generation. Serien kännetecknas av sin höga kvalitet, sitt tåliga fältspatsporslin och givetvis sin tidlösa design med veteaxets flätning som symbol. Louise Adelborg inspirerades av naturen och landskapet vilket också gav avtryck i hennes konst. I 90 år har servisen återlanserats och utökats i omgångar och idag finns den dels att hitta i både porslin och textilier men också i ett större utbud. Ursprungligen fanns den bara i vit (snö) men idag finns den i ett större urval av färger: snö, is, ros, sten, winter och midnatt. Det största antal delar finns fortfarande i originalfärgen, vilket är ganska självklart. År 2001 fick serien sitt nuvarande namn: Swedish Grace. Än idag är serien känd för sin symboliska design och utbudet av bland annat tallrikar, muggar, skålar och koppar. Delarna går lika bra att använda till vardags som till fest!
Det är fängslande hur Nationalservisens anda lever kvar även decennier efter skaparen Louise Adelborgs bortgång. Arvet har fortsatt vidare via Pia Törnell och Margot Barolo, två väldigt uppskattade formgivare. Några av Pia Törnells verk för Swedish Grace är kaffekoppar, muggar, skålar och bringare. Margot Barolo i sin tur är skaparen av bland annat tekannan och ugnsformen. Deras arbeten inger en stark känsla av att Louise´s prägel i konstens historia lever kvar. Oavsett om det är till födelsedagsfikat eller finmiddagen går en dukning från Swedish Grace alltid hem och ger dukningen det där lilla extra med sin tidlösa och i särklass karaktäristiska design.
Skötselråd
Likt mycket annat gäller det att ta hand om sitt porslin för att det ska hålla längre. Här vill vi tipsa om hur du kan ta hand om ditt porslin så att du inte behöver bekymra dig när det är dags att ta fram det. För att vi tycker att du förtjänar att plocka fram finporslinet när du vill!
Diskmaskinen är en trogen vän i många hem och glädjande nog lämplig för Rörstrands produkter. Det man kan göra är att använda skölj- eller spolglansmedel för att undvika fula repor på tallrikarna när de staplas över varandra. Detsamma gäller exempelvis metallmärken från bestick, det kan tas bort med hjälp av putsmedel. Du har kanske märkt någon gång att visst porslin, exempelvis glas, får en grå beläggning. Detta beror ofta på karbonater i vattnet som torkar fast på porslinytan. Detta kan du åtgärda med antingen askorbinsyra, citronsyra eller liknande.
Ett riktigt life hack, kanske inte så otippat, är att skölja av matrester direkt efter varje måltid. Det är inte bara smidigt tidsmässigt men också nödvändigt då matrester missfärgar känslig dekor. Ta bort beläggningar efter exempelvis kaffe eller te genom att blanda 2-3 matskedar citronsyra med maskindiskmedel. Du kan använda Rörstrands produkter i ugn, de tål en temperatur på upp till 250 grader. Här är det viktigt att tänka på att botten på produkten ska vara täckt med vätska eller mat och att den ska ställas minst 10 centimeter under ugnsgrillen.
Tänk på att produkten kan spricka vid plötsliga temperaturväxlingar, undvik därför att ställa varmt gods i frysen och omvänt också kallt gods i ugnen. Du vill ju givetvis inte att olyckan är framme på grund av det här, eller hur?
Vill du ta bort vidbränd mat kan du blötlägga produkten i vatten med diskmedel. Låt stå i cirka 30 minuter och skölj sedan bort rester. Använd aldrig stålull eller liknande, detta repar porslinytan och porslinet blir slitet och matt.
Mikron är ett tidseffektivt val för att få sin mat uppvärmd så fort det bara är möjligt. Men var försiktig, serien Swedish Grace Gala kan inte användas i mikron på grund av sin gulddetalj. Detta gäller även annat porslin med någon metall. Det beror på att metallen kan reagera med att blixtra och spraka.
Med tiden får allt porslin repor, tyvärr är det nästintill oundvikligt. Några tips som kan vara värda att ha i åtanke för att underhålla sitt porslin är att inte “skjuta in” tallrikarna när du ställer in dem i skåpet. Att stapla upp dem på detta sätt är en alltför vanlig - tyvärr- bov till repor. Våta tallrikar och annat vått porslin som gnids mot varandra ger upphov till större friktion som i sin tur lättare medför repor.