Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Sous vide

Av | 24 februari 2017

Sous – vadå?

Att tillaga råvaror med sous vide-teknik är, kort sagt, att tillaga råvaror till exakt den grad du vill ha. Genom att kontrollera temperaturen blir fisken alltid saftig, biffen alltid medium rare och ägget exakt som du vill ha det.

Det franska uttrycket betyder ”under vakuum” och går i korthet till så att du:

- vakuumförpackar din råvara
- sänker ner vakuumpåsen i ett vattenbad
- tillagar maten till exakt önskad temperatur

För att kontrollera temperaturen använder du dig enklast av en ”doppvärmare” – en cirkulator – som du kan använda i en vanlig kastrull av större storlek. Den bibehåller temperaturen med endast 0,1 graders felmarginal och gör det nästintill omöjligt att misslyckas. Tvärt emot gamla föreställningar är tekniken inte alls något bara för proffsköken! 

Tips på råvaror

Nötkött

Med sous vide-tekniken tillagar du lekande lätt den perfekta köttbiten! Den långa tillagningstiden gör köttet mört och du kan laga det till exakt den temperatur du vill. Du behöver inte lägga fram köttet för att rumstemperera det innan du tillagar det, tvärtom är det bättre om det kommer kallt från kylen – du minimerar du risken att bakterier följer med i vakuumpåsen.

Fläskkött

Magert fläskkött kan lätt bli torrt i stekpannan, men med sous vide-tekniken får du ett mört och saftigt resultat varje gång. Rimma gärna köttet före tillagningen och stek det hastigt efteråt.

Visste du att du till och med kan tillaga julskinkan sous vide? Det tar sin lilla tid dock: 20-24 timmar i ett 65-gradigt bad.

Kyckling

Aldrig mer torr kyckling! När du tillagar kyckling sous vide drar köttet inte ihop sig lika snabbt och håller sig saftigare. Rimma gärna kycklingen före tillagningen för bästa resultat.

Fisk

För sous vide passar lite ”köttigare” fiskar bäst, till exempel lax eller torsk. Man brukar säga att en pärlemofärgad kärna är att föredra för vit fisk – men testa dig fram till vad du gillar!  

Grönsaker

Grönsaker är perfekta att tillaga sous vide. När du kokar grönsaker försvinner en del av smaken ut i kokvattnet. När du lagar dem sous vide koncentreras istället smakerna i råvaran.  

Ägg

Med en cirkulator kan du göra restaurangklassikern 63-gradersägg hemma i köket. Eller 64-gradersägg. Eller 65-gradersägg. Eller 66-gradersägg. Det perfekta ägget varje gång helt enkelt!

Sammanfattningsvis kan man säga att de allra flesta råvaror kan tillagas sous vide. Förutom det vi listat ovan fungerar andra proteiner, som till exempel lamm eller anka, men du kan även tillaga såser och efterrätter med tekniken!


Kunskapen kommer från Professional Secrets, PS, i samarbete med professionella kockar.

Tid- och temperaturtabell - Sous vide

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies