Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Cheesecake

Inga recensioner än
Recept: Sebastian Boudet

Ingredienser

Cheesecake
Få personer känner till vad mjukost, eller cream cheese, egentligen är och hur det görs. De flesta springer i stället till butiken och köper industriellt processad mjukost när de ska göra cheesecake, men egentligen är det inte särskilt svårt att göra. Själv gör jag både min egen ost och en från grunden hemlagad botten på mördeg när jag ska svänga ihop en cheesecake. Genom att göra allt från grunden är det DU som styr smakerna och innehållsförteckningen i stället för något gigantiskt livsmedelsbolag.

Mjukost (förbereds kvällen före)

2000 g yoghurt

Fyllning
800 g mjukost
220 g valfritt socker, t.ex. cassonade- eller strösocker
250 g ägg (5 st)
55 g vispgrädde
40 g valfritt mjöl, t.ex. vetemjöl

Mördegsbotten
100 g + 75 g rumstempererat smör
65 g strösocker
25 g mandel eller annan nöt
1 nypa fint havssalt
50 g ägg (1 st)
150 g fullkornsmjöl
25 g skrädmjöl

Gör så här

Mjukost

Klä ett durkslag med en kökshandduk och ställ den ovanpå en skål. Häll yoghurten i durkslaget, täck med plastfilm och låt rinna av i kylen under natten. Vätskan från yoghurten kommer att droppa och hamna i skålen under och efter 10–12 timmar kommer yoghurten att vara tjock och krämig. När din mjukost är klar ska dina 2000 gram ha förvandlats till 800 gram. Om yoghurten fått ”hänga” och rinna av lite för länge och väger mindre än 800 gram kan du lägga tillbaka lite av den avrunna vätskan i mjukosten.


Mördegsbotten

Värm ugnen till 175 grader. Lägg alla ingredienser utom 75 gram av smöret i en matberedare med dubbla blad. Mixa tills du har en bollformad deg som snurrar runt i matberedaren. Ta upp degen och forma den med händerna till en rektangel. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn platta. Grädda i 12–15 minuter. Efter några minuter kan du ta bort det översta bakplåtspappret så att du lättare kan hålla koll på din mördegsbotten. Mördegen är klar när den har fått en knaprig yta och en fin gyllenbrun färg, det tar cirka 12–15 minuter. Låt mördegen svalna, bryt den i mindre bitar och lägg sedan tillbaka den i matberedaren. (Diska den inte emellan, det är bara onödigt!) Lägg i resterande smör och mixa tills du har en ganska slät mördegsmassa.

Häll den krossade mördegen i en springform, 24–30 cm i diameter, och platta till den ordentligt med hjälp av ett platt föremål, till exempel ett skrapkort i plast eller en liten palettkniv. Grädda din mördegsbotten i 10–12 minuter på 180°. Ta ut ur ugnen och låt svalna.


Fyllning

Sänk ugnsvärmen till 100°.

Häll den tjocka avrunna yoghurten, socker, ägg och grädde i samma matberedare (som jag hoppas att du fortfarande inte har diskat) och mixa i några minuter tills du har en slät och fin blandning. Häll i mjölet och mixa ännu en liten stund.

Häll fyllningen i formen med mördegen och grädda i ugnen i 1 ½ till 2 timmar. Cheesecaken är färdig när ostmassan har satt sig och du kan skaka formen lite försiktigt utan att det vibrerar så mycket. Låt cheesecaken svalna helt (utan någonting ovanpå), plasta sedan in den och ställ in i kylen i några timmar.

Dra en liten kniv längst med formens kanter innan du öppnar formen. Servera gärna med färska frukter, coulis eller något annat gott!

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Cheesecake

Cheesecake
Få personer känner till vad mjukost, eller cream cheese, egentligen är och hur det görs. De flesta springer i stället till butiken och köper industriellt processad mjukost när de ska göra cheesecake, men egentligen är det inte särskilt svårt att göra. Själv gör jag både min egen ost och en från grunden hemlagad botten på mördeg när jag ska svänga ihop en cheesecake. Genom att göra allt från grunden är det DU som styr smakerna och innehållsförteckningen i stället för något gigantiskt livsmedelsbolag.

Mjukost (förbereds kvällen före)

2000 g yoghurt

Fyllning
800 g mjukost
220 g valfritt socker, t.ex. cassonade- eller strösocker
250 g ägg (5 st)
55 g vispgrädde
40 g valfritt mjöl, t.ex. vetemjöl

Mördegsbotten
100 g + 75 g rumstempererat smör
65 g strösocker
25 g mandel eller annan nöt
1 nypa fint havssalt
50 g ägg (1 st)
150 g fullkornsmjöl
25 g skrädmjöl

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/dessertrecept/cheesecake.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies