Ingredienser
Cheesecake
FÄ personer kÀnner till vad mjukost, eller cream cheese, egentligen Àr och hur det görs. De flesta springer i stÀllet till butiken och köper industriellt processad mjukost nÀr de ska göra cheesecake, men egentligen Àr det inte sÀrskilt svÄrt att göra. SjÀlv gör jag bÄde min egen ost och en frÄn grunden hemlagad botten pÄ mördeg nÀr jag ska svÀnga ihop en cheesecake. Genom att göra allt frÄn grunden Àr det DU som styr smakerna och innehÄllsförteckningen i stÀllet för nÄgot gigantiskt livsmedelsbolag.
Mjukost (förbereds kvÀllen före)
2000 g yoghurt
Fyllning
800 g mjukost
220 g valfritt socker, t.ex. cassonade- eller strösocker
250 g Àgg (5 st)
55 g vispgrÀdde
40 g valfritt mjöl, t.ex. vetemjöl
Mördegsbotten
100 g + 75 g rumstempererat smör
65 g strösocker
25 g mandel eller annan nöt
1 nypa fint havssalt
50 g Àgg (1 st)
150 g fullkornsmjöl
25 g skrÀdmjöl
Gör sÄ hÀr
Mjukost
KlĂ€ ett durkslag med en kökshandduk och stĂ€ll den ovanpĂ„ en skĂ„l. HĂ€ll yoghurten i durkslaget, tĂ€ck med plastfilm och lĂ„t rinna av i kylen under natten. VĂ€tskan frĂ„n yoghurten kommer att droppa och hamna i skĂ„len under och efter 10â12 timmar kommer yoghurten att vara tjock och krĂ€mig. NĂ€r din mjukost Ă€r klar ska dina 2000 gram ha förvandlats till 800 gram. Om yoghurten fĂ„tt âhĂ€ngaâ och rinna av lite för lĂ€nge och vĂ€ger mindre Ă€n 800 gram kan du lĂ€gga tillbaka lite av den avrunna vĂ€tskan i mjukosten.
Mördegsbotten
VĂ€rm ugnen till 175 grader. LĂ€gg alla ingredienser utom 75 gram av smöret i en matberedare med dubbla blad. Mixa tills du har en bollformad deg som snurrar runt i matberedaren. Ta upp degen och forma den med hĂ€nderna till en rektangel. LĂ€gg dĂ€refter degen mellan tvĂ„ bakplĂ„tspapper och kavla ut den till en tunn platta. GrĂ€dda i 12â15 minuter. Efter nĂ„gra minuter kan du ta bort det översta bakplĂ„tspappret sĂ„ att du lĂ€ttare kan hĂ„lla koll pĂ„ din mördegsbotten. Mördegen Ă€r klar nĂ€r den har fĂ„tt en knaprig yta och en fin gyllenbrun fĂ€rg, det tar cirka 12â15 minuter. LĂ„t mördegen svalna, bryt den i mindre bitar och lĂ€gg sedan tillbaka den i matberedaren. (Diska den inte emellan, det Ă€r bara onödigt!) LĂ€gg i resterande smör och mixa tills du har en ganska slĂ€t mördegsmassa.
HĂ€ll den krossade mördegen i en springform, 24â30 cm i diameter, och platta till den ordentligt med hjĂ€lp av ett platt föremĂ„l, till exempel ett skrapkort i plast eller en liten palettkniv. GrĂ€dda din mördegsbotten i 10â12 minuter pĂ„ 180°. Ta ut ur ugnen och lĂ„t svalna.
Fyllning
SÀnk ugnsvÀrmen till 100°.
HÀll den tjocka avrunna yoghurten, socker, Àgg och grÀdde i samma matberedare (som jag hoppas att du fortfarande inte har diskat) och mixa i nÄgra minuter tills du har en slÀt och fin blandning. HÀll i mjölet och mixa Ànnu en liten stund.
HĂ€ll fyllningen i formen med mördegen och grĂ€dda i ugnen i 1 œ till 2 timmar. Cheesecaken Ă€r fĂ€rdig nĂ€r ostmassan har satt sig och du kan skaka formen lite försiktigt utan att det vibrerar sĂ„ mycket. LĂ„t cheesecaken svalna helt (utan nĂ„gonting ovanpĂ„), plasta sedan in den och stĂ€ll in i kylen i nĂ„gra timmar.
Dra en liten kniv lÀngst med formens kanter innan du öppnar formen. Servera gÀrna med fÀrska frukter, coulis eller nÄgot annat gott!
Lämna recension
Cheesecake
Cheesecake
FÄ personer kÀnner till vad mjukost, eller cream cheese, egentligen Àr och hur det görs. De flesta springer i stÀllet till butiken och köper industriellt processad mjukost nÀr de ska göra cheesecake, men egentligen Àr det inte sÀrskilt svÄrt att göra. SjÀlv gör jag bÄde min egen ost och en frÄn grunden hemlagad botten pÄ mördeg nÀr jag ska svÀnga ihop en cheesecake. Genom att göra allt frÄn grunden Àr det DU som styr smakerna och innehÄllsförteckningen i stÀllet för nÄgot gigantiskt livsmedelsbolag.
Mjukost (förbereds kvÀllen före)
2000 g yoghurt
Fyllning
800 g mjukost
220 g valfritt socker, t.ex. cassonade- eller strösocker
250 g Àgg (5 st)
55 g vispgrÀdde
40 g valfritt mjöl, t.ex. vetemjöl
Mördegsbotten
100 g + 75 g rumstempererat smör
65 g strösocker
25 g mandel eller annan nöt
1 nypa fint havssalt
50 g Àgg (1 st)
150 g fullkornsmjöl
25 g skrÀdmjöl