Villkor

Dumplings - Jiǔcài jiǎozi

0 stjärnor
Recept: Jimmy Guo

Ingredienser

Ca 60 dumplings

 

Deg:

Vetemjöl 400 g

Hett vatten (70 grader) 220 ml

 

Fyllning:

Fläskfärs (20% fett) 400 g

Ingefära 3 cm

Malen vitpeppar 2 krm 

Sesamolja 1 msk

Ljus kinesisk soja 2 msk

Socker 2 tsk

MSG ½ tsk 

Vatten 2 msk

Flingsalt 1 tsk

Kinesisk gräslök 200 g

 

Neutral olja till stekning 

 

Till servering:
Chinkiangvinäger

Ingefära

Chilolja eller chilikrisp

Ljus kinesisk soja

Nästan varje matkultur har sin egen version av ett degknyte – och jag tror att det finns något speciellt med just omsorgen som alltid ligger bakom. Mat som lagas med kärlek smakar alltid gott och matälskare världen över känner en särskild sentimentalitet för mormors kroppkakor, nonnas ravioli eller babushkas pierogi. För mig finns inget som smakar så mycket barndom som dessa jiaozi fyllda med fläsk och kinesisk gräslök. Denna deg funkar lika bra att steka, koka och ångas, personligen föredrar jag alltid de stekta med sitt gyllenbruna krisp.

Kinesisk gräslök eller garlic chives finns i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Den har en mild, söt vitlökssmak och känns igen på sina långa, platta blad. Bästa ersättningen är färsk ramslök, som är mycket lik i smaken. Har man inte det går det bra att använda den gröna blasten på salladslök, men minska i så fall mängden till hälften.

 

1. Häll upp mjölet i en skål och tIllsätt vattnet under omrörning. Knåda ihop degen med händerna, först några gånger i bunken och sedan ca 5 minuter på bänken tills degen är slät och jämn. Vira in i plastfolie och låt vila minst 20 minuter. 

2. Hacka gräslöken fint och riv ingefäran. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, förutom gräslöken. Blanda smeten ordentligt tills den är riktigt slät. Detta gör att fyllningen håller ihop och får rätt textur. Rör sedan ned gräslöken. Smaka av fyllningen genom att steka på en bit i panna eller i mikron och smaka av med mer salt. Fyllningen behöver vara något överkryddad för att kunna ge smak åt degen.

3. Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär i jämnstora bitar, 3x3 cm. Kavla ut varje degbit till en 7-8 cm stor cirkel, lägg på lite fyllning, en rågad tesked, och vik ihop till dumplings. Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten. Lägg dem på mjölat underlag medan du viker resten. 

- Stekta dumplings

Hetta upp ca 2 msk olja i en non-stickpanna. Stek dumplingsarna 2-3 minuter tills de fått fin färg på undersidan. Tillsätt 2 dl vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 6 minuter under lock. Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan. 

- Ångade dumplings

Lägg dumplings på en bit bakplåtspapper i en bambukorg. Koka upp vatten på hög värme och ångkoka på medelhög värme i 6 minuter.

- Kokta dumplings

Koka dumplings i lättsaltat vatten i 4-5 minuter.

Strimla ingefäran tunt. Ställ fram med chinkiangvinäger, ljus kinesisk soja, chiliolja eller chilikrisp och låt var och en komponera sin egen sås. 

Tips: Om du gör fler dumplings än vad du orkar äta upp går det bra att styckfrysa dem innan de tillagas. Lägg dem i så fall på bakplåtspapper på ett bleck och ställ i frysen. Lägg dem efter 3 timmar i en plastpåse så att de inte torkar ut. Frysta dumplings kan tillagas direkt från frysen. Tillagade dumplings går bra att förvara i kylen men ställ inte råa dumplings i kylen, de blir bara en gegga efter några timmar.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Dumplings - Jiǔcài jiǎozi

Ca 60 dumplings

 

Deg:

Vetemjöl 400 g

Hett vatten (70 grader) 220 ml

 

Fyllning:

Fläskfärs (20% fett) 400 g

Ingefära 3 cm

Malen vitpeppar 2 krm 

Sesamolja 1 msk

Ljus kinesisk soja 2 msk

Socker 2 tsk

MSG ½ tsk 

Vatten 2 msk

Flingsalt 1 tsk

Kinesisk gräslök 200 g

 

Neutral olja till stekning 

 

Till servering:
Chinkiangvinäger

Ingefära

Chilolja eller chilikrisp

Ljus kinesisk soja

/contentassets/eb2a725c27144e058a53242a5a06bc25/2022-06-30_cervera-host1077.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies