/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Trots den nästan absurda mängden chili så är denna ikoniska rätt från Chongqing inte alls så stark som den ser ut. Här används den torkade chilin främst för att ge oljan en ljuvligt rostad arom och den tillför faktiskt bara väldigt lite hetta. Därför rekommenderas att man använder chili av typen er jing tiao eller facing heaven. Hettan får man istället genom att krydda på med thai chiliflakes, där väljer man såklart själv hur mycket man tar. Även här gå det att göra rätten vegetarisk genom att helt enkelt byta ut kycklingen mot blomkål.
Chongqing chicken - Là zi jī4 portioner, som en del av en måltidFRITERAD KYCKLING400 g kycklinglårfilé 1 msk ljus kinesisk soja2 msk shaoxingvin 1 msk kycklingpulver 1 tsk flingsalt1 krm vitpeppar1 st ägg 3 dl potatismjölKRYDDBLANDNING2 tsk sichuanpeppar 1 tsk fänkålsfrön1 tsk flingsalt1-3 tsk thai chili flakes1 tsk socker1 tsk MSG WOK3 dl torkad hel chili4 st vitlöksklyftor5 cm ingefära2 st salladslök1 dl korianderNeutral olja till fritering1 msk sichuanpeppar 0,5 dl osaltade jordnötter1 msk rostade sesamfrön
Gör så här 1. Skär kycklingen i 3 cm stora bitar.2. Marinera med soja, shaoxingvin, kycklingpulver, salt, vitpeppar och uppvispat ägg. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.3. Hetta upp en wok på medelhög värme. Rosta sichuanpeppar och fänkålsfrön tills det doftar gott och börjar ryka. Häll över kryddorna i en mortel, tillsätt flingsalt, valfri mängd thai chili flakes, socker och MSG. Mal till ett fint pulver och ställ åt sidan.4. Klipp den torkade chilin i 2 cm stora bitar och skaka ur kärnorna så gott det går. Släng kärnorna och ställ chilin åt sidan. Hacka vitlöken, skär ingefäran i tändstickstunna strimlor. Skilj på den gröna och vita delen på salladslöken. Hacka den vita och skär den gröna i 5 cm långa bitar. Hacka koriandern grovt. Ställ allt åt sidan.5. Hetta upp en wok med ca 5 cm olja till 180 grader.6. Panera kycklingen i potatismjölet. Arbeta i 2-3 omgångar, lägg ner bitarna en och en i oljan och fritera i 3-4 minuter tills de blir gyllenbruna och frasiga. Rör om försiktigt då och då med en hålslev. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.7. När all kyckling är friterad, stäng av värmen och häll av oljan i en kastrull. Torka ur woken.8. Häll tillbaka 5 msk utav friteringsoljan. Sätt på medelvärme och tillsätt sichuanpepparn, vitlöken, ingefäran och den vita delen av salladslöken. Woka i ett par minuter tills de börjar dofta gott.9. Tillsätt den torkade chilin. Rör om konstant tills chilin doftar gott och börjar mörkna i färgen. Var försiktig med att inte låta den brännas och sänk värmen vid behov.10. Tillsätt kycklingen, hela jordnötter och kryddblandningen i woken och vänd runt.11. Stäng av värmen och vänd till sist ned sesamfröna, den gröna delen av salladslöken och koriandern. Servera.

Chongqing chicken - Là zi jī

Chongqing chicken - Là zi jī
Ingredienser
4 portioner, som en del av en måltid

FRITERAD KYCKLING
400 g kycklinglårfilé
1 msk ljus kinesisk soja
2 msk shaoxingvin
1 msk kycklingpulver
1 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar
1 st ägg
3 dl potatismjöl

KRYDDBLANDNING
2 tsk sichuanpeppar
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk flingsalt
1-3 tsk thai chili flakes
1 tsk socker
1 tsk MSG

WOK
3 dl torkad hel chili
4 st vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 st salladslök
1 dl koriander
Neutral olja till fritering
1 msk sichuanpeppar
0,5 dl osaltade jordnötter
1 msk rostade sesamfrön
Trots den nästan absurda mängden chili så är denna ikoniska rätt från Chongqing inte alls så stark som den ser ut. Här används den torkade chilin främst för att ge oljan en ljuvligt rostad arom och den tillför faktiskt bara väldigt lite hetta. Därför rekommenderas att man använder chili av typen er jing tiao eller facing heaven. Hettan får man istället genom att krydda på med thai chiliflakes, där väljer man såklart själv hur mycket man tar. Även här gå det att göra rätten vegetarisk genom att helt enkelt byta ut kycklingen mot blomkål.

Gör så här

1. Skär kycklingen i 3 cm stora bitar.
2. Marinera med soja, shaoxingvin, kycklingpulver, salt, vitpeppar och uppvispat ägg. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
3. Hetta upp en wok på medelhög värme. Rosta sichuanpeppar och fänkålsfrön tills det doftar gott och börjar ryka. Häll över kryddorna i en mortel, tillsätt flingsalt, valfri mängd thai chili flakes, socker och MSG. Mal till ett fint pulver och ställ åt sidan.
4. Klipp den torkade chilin i 2 cm stora bitar och skaka ur kärnorna så gott det går. Släng kärnorna och ställ chilin åt sidan. Hacka vitlöken, skär ingefäran i tändstickstunna strimlor. Skilj på den gröna och vita delen på salladslöken. Hacka den vita och skär den gröna i 5 cm långa bitar. Hacka koriandern grovt. Ställ allt åt sidan.
5. Hetta upp en wok med ca 5 cm olja till 180 grader.
6. Panera kycklingen i potatismjölet. Arbeta i 2-3 omgångar, lägg ner bitarna en och en i oljan och fritera i 3-4 minuter tills de blir gyllenbruna och frasiga. Rör om försiktigt då och då med en hålslev. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
7. När all kyckling är friterad, stäng av värmen och häll av oljan i en kastrull. Torka ur woken.
8. Häll tillbaka 5 msk utav friteringsoljan. Sätt på medelvärme och tillsätt sichuanpepparn, vitlöken, ingefäran och den vita delen av salladslöken. Woka i ett par minuter tills de börjar dofta gott.
9. Tillsätt den torkade chilin. Rör om konstant tills chilin doftar gott och börjar mörkna i färgen. Var försiktig med att inte låta den brännas och sänk värmen vid behov.
10. Tillsätt kycklingen, hela jordnötter och kryddblandningen i woken och vänd runt.
11. Stäng av värmen och vänd till sist ned sesamfröna, den gröna delen av salladslöken och koriandern. Servera.