/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Nästan varje matkultur har sin egen version av ett degknyte – och jag tror att det finns något speciellt med just omsorgen som alltid ligger bakom. Mat som lagas med kärlek smakar alltid gott och matälskare världen över känner en särskild sentimentalitet för mormors kroppkakor, nonnas ravioli eller babushkas pierogi. För mig finns inget som smakar så mycket barndom som dessa jiaozi fyllda med fläsk och kinesisk gräslök. Denna deg funkar lika bra att steka, koka och ångas, personligen föredrar jag alltid de stekta med sitt gyllenbruna krisp.Kinesisk gräslök eller garlic chives finns i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Den har en mild, söt vitlökssmak och känns igen på sina långa, platta blad. Bästa ersättningen är färsk ramslök, som är mycket lik i smaken. Har man inte det går det bra att använda den gröna blasten på salladslök, men minska i så fall mängden till hälften.
Dumplings - Jiǔcài jiǎoziCa 60 dumplingsDEG400 g vetemjöl 220 ml hett vatten (70 grader) FYLLNING400 g fläskfärs (20% fett) 3 cm ingefära2 krm malen vitpeppar1 msk sesamolja2 msk ljus kinesisk soja2 tsk socker½ tsk MSG2 msk vatten1 tsk flingsalt200 g kinesisk gräslökNeutral olja till stekningTILL SERVERINGChinkiangvinägerIngefäraChiliolja eller chilikrispLjus kinesisk soja
Gör så här1. Häll upp mjölet i en skål och tillsätt vattnet under omrörning. Knåda ihop degen med händerna, först några gånger i bunken och sedan ca 5 minuter på bänken tills degen är slät och jämn. Vira in i plastfolie och låt vila minst 20 minuter.2. Hacka gräslöken fint och riv ingefäran. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, förutom gräslöken. Blanda smeten ordentligt tills den är riktigt slät. Detta gör att fyllningen håller ihop och får rätt textur. Rör sedan ned gräslöken. Smaka av fyllningen genom att steka på en bit i panna eller i mikron och smaka av med mer salt. Fyllningen behöver vara något överkryddad för att kunna ge smak åt degen.3. Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär i jämnstora bitar, 3x3 cm. Kavla ut varje degbit till en 7-8 cm stor cirkel, lägg på lite fyllning, en rågad tesked, och vik ihop till dumplings. Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten. Lägg dem på mjölat underlag medan du viker resten. Tillaga sedan dumplingsarna efter tycke:- StektaHetta upp ca 2 msk olja i en non-stickpanna. Stek dumplingsarna 2-3 minuter tills de fått fin färg på undersidan. Tillsätt 2 dl vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 6 minuter under lock. Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan.- Ångade dumplingsLägg dumplings på en bit bakplåtspapper i en bambukorg. Koka upp vatten på hög värme och ångkoka på medelhög värme i 6 minuter.- Kokta dumplingsKoka dumplings i lättsaltat vatten i 4-5 minuter.4. Strimla ingefäran tunt. Ställ fram med chinkiangvinäger, ljus kinesisk soja, chiliolja eller chilikrisp och låt var och en komponera sin egen sås.TIPS!

Dumplings - Jiǔcài jiǎozi

Utforska Jimmy Guos fantastiska recept på dumplings och ta en smakfull resa till det asiatiska köket. Med sin passion för matlagning och sin expertis i dumplingskonsten har Jimmy Guo skapat ett recept som kommer att göra din smakupplevelse komplett.
Dumplings - Jiǔcài jiǎozi
Ingredienser
Ca 60 dumplings

DEG
400 g vetemjöl
220 ml hett vatten (70 grader)

FYLLNING
400 g fläskfärs (20% fett)
3 cm ingefära
2 krm malen vitpeppar
1 msk sesamolja
2 msk ljus kinesisk soja
2 tsk socker
½ tsk MSG
2 msk vatten
1 tsk flingsalt
200 g kinesisk gräslök

Neutral olja till stekning

TILL SERVERING
Chinkiangvinäger
Ingefära
Chiliolja eller chilikrisp
Ljus kinesisk soja
Nästan varje matkultur har sin egen version av ett degknyte – och jag tror att det finns något speciellt med just omsorgen som alltid ligger bakom. Mat som lagas med kärlek smakar alltid gott och matälskare världen över känner en särskild sentimentalitet för mormors kroppkakor, nonnas ravioli eller babushkas pierogi. För mig finns inget som smakar så mycket barndom som dessa jiaozi fyllda med fläsk och kinesisk gräslök. Denna deg funkar lika bra att steka, koka och ångas, personligen föredrar jag alltid de stekta med sitt gyllenbruna krisp.
Kinesisk gräslök eller garlic chives finns i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker. Den har en mild, söt vitlökssmak och känns igen på sina långa, platta blad. Bästa ersättningen är färsk ramslök, som är mycket lik i smaken. Har man inte det går det bra att använda den gröna blasten på salladslök, men minska i så fall mängden till hälften.

Gör så här

1. Häll upp mjölet i en skål och tillsätt vattnet under omrörning. Knåda ihop degen med händerna, först några gånger i bunken och sedan ca 5 minuter på bänken tills degen är slät och jämn. Vira in i plastfolie och låt vila minst 20 minuter.
2. Hacka gräslöken fint och riv ingefäran. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, förutom gräslöken. Blanda smeten ordentligt tills den är riktigt slät. Detta gör att fyllningen håller ihop och får rätt textur. Rör sedan ned gräslöken. Smaka av fyllningen genom att steka på en bit i panna eller i mikron och smaka av med mer salt. Fyllningen behöver vara något överkryddad för att kunna ge smak åt degen.
3. Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär i jämnstora bitar, 3x3 cm. Kavla ut varje degbit till en 7-8 cm stor cirkel, lägg på lite fyllning, en rågad tesked, och vik ihop till dumplings. Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten. Lägg dem på mjölat underlag medan du viker resten. Tillaga sedan dumplingsarna efter tycke:
- Stekta dumplings
Hetta upp ca 2 msk olja i en non-stickpanna. Stek dumplingsarna 2-3 minuter tills de fått fin färg på undersidan. Tillsätt 2 dl vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 6 minuter under lock. Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan.
- Ångade dumplings
Lägg dumplings på en bit bakplåtspapper i en bambukorg. Koka upp vatten på hög värme och ångkoka på medelhög värme i 6 minuter.
- Kokta dumplings
Koka dumplings i lättsaltat vatten i 4-5 minuter.
4. Strimla ingefäran tunt. Ställ fram med chinkiangvinäger, ljus kinesisk soja, chiliolja eller chilikrisp och låt var och en komponera sin egen sås.
TIPS! Om du gör fler dumplings än vad du orkar äta upp går det bra att styckfrysa dem innan de tillagas. Lägg dem i så fall på bakplåtspapper på ett bleck och ställ i frysen. Lägg dem efter 3 timmar i en plastpåse så att de inte torkar ut. Frysta dumplings kan tillagas direkt från frysen. Tillagade dumplings går bra att förvara i kylen men ställ inte råa dumplings i kylen, de blir bara en gegga efter några timmar.