Jimmy Guos kinesiska skafferi

Jimmy Guos kinesiska skafferi
Jimmy Guos kinesiska skafferi
Vi kliver in i en ny höstsäsong på Cervera med djärva smaker från fjärran Östern! Tillsammans med Jimmy Guo, som är en av Sveriges mest intressanta kockar just nu, kliver vi in i det mytomspunna kinesiska kökets spännande värld och låter våra sinnen färdas bland nya oväntade smakdimensioner. Välkommen till Jimmy Guos kinesiska skafferi, där han guidar oss bland såväl smaker, tekniker och redskapen du behöver för att lyckas som en mästare i det 400 000-åriga kinesiska köket!
Bekanta dig mer med Jimmy här.
Jimmy Guo tilbereder helstekt fisk

Jimmy tipsar!

"Att servera en hel fisk är något av det bossigaste man kan göra som middagsvärd. Egentligen är det inte särskilt svårt, men det kommer garanterat att se otroligt imponerande ut. Den största utmaningen är att hitta ett sätt att ångkoka fisken på. Har man ångfunktion på sin ugn är det enkelt. Men det går också bra att dela fisken på mitten så att den får plats i två bambukorgar staplade på varandra. Pussla bara varsamt ihop fisken innan servering och täck skarven med garnityret. Eller så gör du bara receptet med fiskfiléer och justerar koktiden därefter. Hur man än gör så är det här ett otroligt gott sätt att äta fisk på. Till detta recept rekommenderas fisk med vitt kött såsom uer, sea bass, guldsparid eller gös. Be gärna din fiskhandlare att fjälla och plocka ur fisken så slipper du göra det hemma."
Ur Jimmys kokbok "Mitt kinesiska skafferi". Köp den här.
Glöm allting som heter minimalism när det kommer till det kinesiska kökets mångåriga tradition – och likaså gäller dess dukning. More is more – men på ett rätt så behagligt sätt. Duka med stark karaktär men bestäm dig för en eller ett par färger som du arbetar med nyanserat. Exempelvis blått, där du matchar och missmatchar med olika typer av blå men framför allt ett gäng olika mönster. Det kan handla om skarpa geometriska former som blandas med mer harmoniska mönster från naturen, blommor och blad till exempel. Eller varför inte söka inspiration från djurriket och styla med porslin som har fiskfjäll-mönster eller rent utav avbildade djur som fåglar. Eller vad sägs om en fiskmönstrad tallrik?! Våga experimentera med en accentfärg i din dukning, som exempelvis passande rött. Glöm inte att addera naturelement för att ge den en lite mer lugn och organiska sista touch. Det kan handla om exempelvis att servera dina dumplings direkt ur ångkorgen eller använda bestick och andra attiraljer som har trädetaljer, exempelvis bambu.