Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Klassisk semla

Inga recensioner än
Recept: Hembakat

Ingredienser

ca 6 st

50 g smör, rumsvarmt
5–6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk, kylskåpskall
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma

Pensling
1 ägg

Fyllning
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Instruktioner

1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med upp-vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.

6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.

7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.

 

Receptet kommer från Hembakat.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Klassisk semla

ca 6 st

50 g smör, rumsvarmt
5–6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk, kylskåpskall
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma

Pensling
1 ägg

Fyllning
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl vispgrädde

Garnering
florsocker

https://cervera.se/globalassets/inspiration/artiklar/2017/smaskiga-semlor/506x700_klassisk-semla.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies