Klassisk semla

Gör så här

1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.

6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.

7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.

 

Receptet kommer från

Klassisk semla

Klassisk semla
Ingredienser
Ca 6 st
50 g rumsvarmt smör
5-6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk, kylskåpskall
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
PENSLING
1 ägg
FYLLNING
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl vispgrädde
GARNERING
Florsocker

Gör så här

1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.
6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.
7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.
 
Receptet kommer från Hembakat.
Semmelrulltårta
Semmelrulltårta
Semmelprinsesstårta
Semmelprinsesstårta
Muffinssemla
Muffinssemla
Fira semmeldagen
Fira semmeldagen

Lämna recension