/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

SemmelprinsesstårtaKARDEMUMMATÅRTBOTTEN50 g smör1 dl mjölk165 g ägg (ca 3 st)225 g strösocker (2,5 dl)1 tsk vaniljsocker210 g vetemjöl (3,5 dl)2 tsk bakpulver1 tsk kardemummakärnor, nymortlade1 krm saltMANDELFYLLNING200 g mandelmassa0,5 msk kardemummakärnor, nymortlade1,5 msk vaniljsocker25 g hackade hasselnötter eller mandel0,5 dl mald mandel eller mandelmjöl 0,75 dl florsocker0,75 dl mjölkKARDEMUMMAKRÄM5 dl mjölk2 tsk kardemummakärnor, nymortlade90 g äggulor (ca 5-6 st)100 g strösocker (ca 1 dl)0,5 tsk vaniljsocker35 g majsstärkelse, t.ex.. Maizena (ca 5 msk)20 g smör0,5 krm saltTILL MONTERING5 dl vispgräddeSockerlag att pensla bottnarna med (Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten)DEKORATIONMinisemlor Hackade hasselnötterMandelspånNymalen kardemummaFärska hallonOxalisFlorsocker
Gör så här Botten 2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker löst och poröst.4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Addera slutligen saltet.5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.6. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.Mandelfyllning Krämen 2. Vispa ihop äggulor, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en skål. Sila sedan ner kardemummamjölken i smeten.3. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka i ca 1 minut tills den tjocknat.4. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.5. Låt krämen svalna. Förvara i kyl.Montera tårtan 2. Vispa grädden fast, men inte för hårt. Vänd ner hälften av den vispade grädden med hälften av kardemummakrämen.3. Lägg en av tårtbottnarna på en tårtbricka alternativt tårtfatet som du önskar använda och pensla på ett tunt lager av sockerlag.4. Spritsa en mur med två varv av vispad grädde och bre sedan på med ett lager av mandelfyllningen inuti följt av ett lager med kardemummakrämen som inte är blandad med grädde. Toppa med ett tunt lager av krämgrädden.5. Lägg sedan på nästa botten, pensla på sockerlag och spritsa en ny mur av grädde. Addera sedan en rejäl klick med mandelfyllning på mitten av bottnen. Lägg sedan på resterande krämgrädde och bred ut till en rund kupol.6. Lägg på sista bottnen, pensla även här på sockerlag och forma försiktigt till en rund kupol. Stryk sen upp hela tårtan med resten av grädden så att hela tårtan är klädd i ett tunt lager grädde.7. Kavla ut marsipanen, ca 0,5 cm tjockt, stansa ut en cirkel med en diameter på ca 12 cm och placera på mitten av tårtan. Täck sedan hela tårtan med marsipanen. Skär sedan av kanterna som är över runtom tårtan följt av några kryss på mitten av tårtan för att göra en ”öppning” på tårtlocket.8. Dekorera tårtan genom att placera ut några minisemlor (hela eller delade på mitten) tillsammans med hallon, hackade hasselnötter, mandelspån, nymalen kardemumma och oxalis. Pudra över florsocker.9. Slutligen, servera och njut! Allra helst efter ca 6 timmar när tårtan hunnit att dra till sig och servera helst under samma dag eller dagen efter.

Semmelprinsesstårta

Semmelprinsesstårta är en kombination av två favoriter - semla och prinsesstårta. Den består av fluffig kardemummabotten, fylld med kardemummakräm och mandel, täckt med vit marsipan och dekorerad med minisemlor. Semmelprinsesstårta är ett läckert och elegant alternativ till den klassiska semlan och är perfekt för dig som älskar att baka och fira högtider eller för att bjuda på till fikat.
Semmelprinsessekake
Ingredienser
KARDEMUMMATÅRTBOTTEN
50 g smör
1 dl mjölk
165 g ägg (ca 3 st)
225 g strösocker (2,5 dl)
1 tsk vaniljsocker
210 g vetemjöl (3,5 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor, nymortlade
1 krm salt

MANDELFYLLNING
200 g mandelmassa
0,5 msk kardemummakärnor, nymortlade
1,5 msk vaniljsocker
25 g hackade hasselnötter eller mandel
0,5 dl mald mandel eller mandelmjöl
0,75 dl florsocker
0,75 dl mjölk

KARDEMUMMAKRÄM
5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor, nymortlade
90 g äggulor (ca 5-6 st)
100 g strösocker (ca 1 dl)
0,5 tsk vaniljsocker
35 g majsstärkelse, t.ex.. Maizena (ca 5 msk)
20 g smör
0,5 krm salt

TILL MONTERING
5 dl vispgrädde
Sockerlag att pensla bottnarna med (Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten)

DEKORATION
Minisemlor
Hackade hasselnötter
Mandelspån
Nymalen kardemumma
Färska hallon
Oxalis
Florsocker

Gör så här

Botten
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform (ca 24 cm) med bakplåtspapper i bottnen och runt kanterna. Stryk ett tunt lager av matolja utmed kanterna för att få bakplåtspappret att fästa ordentligt.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker löst och poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Addera slutligen saltet.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.
6. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Mandelfyllning
1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa i en matberedare eller för hand. Häll i mjölken lite i taget och blanda väl tills du har en fin, slät fyllning. Fyll en spritspåse.
Krämen
1. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med kardemumman. Ta från plattan och låt dra 5-10 minuter.
2. Vispa ihop äggulor, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en skål. Sila sedan ner kardemummamjölken i smeten.
3. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka i ca 1 minut tills den tjocknat.
4. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
5. Låt krämen svalna. Förvara i kyl.
Montera tårtan
1. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar.
2. Vispa grädden fast, men inte för hårt. Vänd ner hälften av den vispade grädden med hälften av kardemummakrämen.
3. Lägg en av tårtbottnarna på en tårtbricka alternativt tårtfatet som du önskar använda och pensla på ett tunt lager av sockerlag.
4. Spritsa en mur med två varv av vispad grädde och bre sedan på med ett lager av mandelfyllningen inuti följt av ett lager med kardemummakrämen som inte är blandad med grädde. Toppa med ett tunt lager av krämgrädden.
5. Lägg sedan på nästa botten, pensla på sockerlag och spritsa en ny mur av grädde. Addera sedan en rejäl klick med mandelfyllning på mitten av bottnen. Lägg sedan på resterande krämgrädde och bred ut till en rund kupol.
6. Lägg på sista bottnen, pensla även här på sockerlag och forma försiktigt till en rund kupol. Stryk sen upp hela tårtan med resten av grädden så att hela tårtan är klädd i ett tunt lager grädde.
7. Kavla ut marsipanen, ca 0,5 cm tjockt, stansa ut en cirkel med en diameter på ca 12 cm och placera på mitten av tårtan. Täck sedan hela tårtan med marsipanen. Skär sedan av kanterna som är över runtom tårtan följt av några kryss på mitten av tårtan för att göra en ”öppning” på tårtlocket.
8. Dekorera tårtan genom att placera ut några minisemlor (hela eller delade på mitten) tillsammans med hallon, hackade hasselnötter, mandelspån, nymalen kardemumma och oxalis. Pudra över florsocker.
9. Slutligen, servera och njut! Allra helst efter ca 6 timmar när tårtan hunnit att dra till sig och servera helst under samma dag eller dagen efter.