Ingredienser
10-20 cl espresso eller starkt bryggkaffe (om du brygger kaffet så ha i mortlad kardemumma i kaffepulvret. Mums!)
20 cl skummad mjölk
3-4 kvista lavendelblom, för ännu mer smak lägg i några lavendelblad också (Jag brukar ha kvistarna långa så man liksom kan röra om med dem)
1 tsk kondenserad mjölk (går att utesluta)
Gör så här
Tillred kaffet. Om möjligt brygg det med mortlad kardemumma. Lägg lavendel kvistarna i mjölken och skumma. Har du ingen maskin så går det bra att värma mjölken på plattan och vispa med en en sån batteridriven mjölkskummarvisp. Koka ej, då blir det inget fint fluffigt skum.
Fiska ur kvistarna (och ev bladen) när du skummat klart mjölken.
Börja med att hälla den kondenserade mjölken i muggen. Fyll på med kaffet och häll sedan försiktigt i den skummade mjölken. Toppa med att lägga en vacker kvist lavendel ovanpå koppen före servering. Avnjutes i skuggan i lugn och ro gärna ihop med en kardemummaskorpa!
Bakgrund
Lavendel, den trogna vännen som står pall sol, vind och kargaste av mark. Denna historiska växt som har haft otaliga användningsområden, inte minst som läkande ört. Kramplindrande och lugnande sägs den vara, och är det inte just det man vill ha i livet en högsommardag. Lugn och ro! Denna kaffe avnjutes bäst i skuggan av ett träd, helt fri från mobiler och andra störningsmoment. Ackompanjerat med fågelsång och vinden som susar genom löven. Väldigt gott ihop med en kardemummaskorpa!
Bild och recept: Matilda ”Tillevill” Törnqvist - Instagram: @_tillevill_
Lämna recension
Lavendel-latte
10-20 cl espresso eller starkt bryggkaffe (om du brygger kaffet så ha i mortlad kardemumma i kaffepulvret. Mums!)
20 cl skummad mjölk
3-4 kvista lavendelblom, för ännu mer smak lägg i några lavendelblad också (Jag brukar ha kvistarna långa så man liksom kan röra om med dem)
1 tsk kondenserad mjölk (går att utesluta)