Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Mandeltart med vaniljkräm, frukt och myntamaräng

Inga recensioner än
Recept: Välkommen Till Bords nr 3 2011 • Fotograf: Hildén Smith

Ingredienser

Deg
0,75 dl socker
150 gram osaltat rumstempererat smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl mandelflagor (ger mer smak om de rostas lite före)

Vaniljkräm
4 äggulor (spar äggvitorna till marängen)
3,5 dl mjölk
1,25 dl socker
0,25 dl maizena mjöl
2 tsk vetemjöl
0,5 st vaniljstång

Italiensk maräng
90 g/ 3st äggvitor
120 g strösocker
2 msk vatten
1 litet knippe mynta (ca 20 blad)

Mandeltart med vaniljkräm, frukt och myntamaräng

Gör så här

Deg
1. Blanda smör och socker till en smet, tillsätt sedan mjöl och mandel. Blanda degen en kort stund så att den inte blir seg. Lägg I kylen ca 20 minuter innan deg kavlas ut.
2. Smöra en pajform och strö den med flagad mandel.
3. Kavla ut degen till ca 2 mm tjocklek och klä formen. Degen som blir över smulas över en plåt med bakplåtspapper och bakas av i ugnen med pajformen.
4. Förbaka skalet i 180 grader i ca 15 minuter tills pajdegen är krispig och gyllenbrun. Låt svalna.
5. När pajskalet är kallt fylls det med vaniljkräm. Strö över degsmulorna över vaniljkrämen och garnera sedan med färsk frukt och mynta.
6. Spritsa små toppar av italiensk maräng som och bränn av med en gasolbrännare.

Vaniljkräm
1. Koka upp mjölk, och vaniljstång i en kastrull.
2. Blanda äggulor, socker, maizena och vetemjöl till en redning.
3. Blanda den varma mjölken med redningen och koka 5 minuter under kraftig vispning. Krämen är klar när den släpper från botten och är fin och glansig.
4. Sila krämen genom en sil och låt den svalna.
5. När krämen är kall vispas den upp med en elvisp för att lös eventuella knutar.

Italiensk maräng
1. Vispa upp äggvitan till en maräng.
2. Koka upp socker och vatten till 126 grader.
3. Häll i sockervattnet i marängen under kraftig vispning.
4. Vispa tills marängen är i rumstemperatur.
5. Hacka myntan och tillsätt i marängen medan den vispar.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Mandeltart med vaniljkräm, frukt och myntamaräng

Deg
0,75 dl socker
150 gram osaltat rumstempererat smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl mandelflagor (ger mer smak om de rostas lite före)

Vaniljkräm
4 äggulor (spar äggvitorna till marängen)
3,5 dl mjölk
1,25 dl socker
0,25 dl maizena mjöl
2 tsk vetemjöl
0,5 st vaniljstång

Italiensk maräng
90 g/ 3st äggvitor
120 g strösocker
2 msk vatten
1 litet knippe mynta (ca 20 blad)

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/dessertrecept/mandeltart_001.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies