Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Rödtunga med Örtgarnityr

Inga recensioner än
Recept: Glöd av Björn Frantzén

Ingredienser

4 PORTIONER

Grillad rödtunga
2 hela rödtungor utan skinn
1 dl vispgrädde
salt

Grillade rödbetor
4 stora rödbetor eller 12 små
1 dl grovt havssalt
½ dl rödbetsjuice, färdigköpt
1 msk smör
salt

Ugnsrostade jordärtskockor
400 g jordärtskockor
1 msk oliv
olja
salt
brynt

Limesmör
50 g + 50 g smör
1 lime, fint rivet skal och saft
salt

Örtgarnityr
25 g körvel och ruccola

Rödtunga med Örtgarnityr

Gör så här

Grillade rödbetor

Tvätta rödbetorna lätt. Lägg ut grovsaltet på ett ark aluminiumfolie och rödbetorna ovanpå saltet. Gör ett tättslutande paket. Grilla på direkt värme och under lock i 45–60 minuter, eller tills betorna känns mjuka. Låt dem svalna något. Skala rödbetorna och skär de stora i grova bitar men låt de små vara hela. Värm rödbetorna med juicen och smöret i en kastrull och låt dem bli glansiga. Krydda med salt.

Ugnsrostade jordärtskockor

Skala skockorna. Lägg dem i en ugnsform och vänd dem i oljan. Rosta skockorna i 225 graders ugnsvärme tills de får fi n färg och är mjuka i mitten. Det tar 30–40 minuter. Krydda med salt.

Brynt limesmör

Bryn 50 g smör i en kastrull under vispning tills det är nötigt och ljusbrunt. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa limeskal och saft (ta inte all saft från början) med 50 g rumsvarmt smör tills det blir fluffigt. Tillsätt det brynta smöret under vispning (här är det viktigt att de brynta mjölkproteinerna kommer med). Smaka av med limesaft och salt.

Örtgarnityr

Skölj eventuellt körveln och rucolan och låt dem sedan torka på hushållspapper.

Grillad rödtunga

Doppa rödtungorna i den ovispade grädden och grilla dem sedan över medelvarm glöd på båda sidor tills de får fi n färg. Lägg på locket och grilla tills fi sken har en innertemperatur på 50–52 grader vid den tjockaste delen av benet. Det tar högst 10 minuter. Krydda med salt.

Servering

Lägg fi sken på en tallrik och klicka över smöret. Arrangera rödbetorna, jordärtskockorna och örterna runtom.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Rödtunga med Örtgarnityr

4 PORTIONER

Grillad rödtunga
2 hela rödtungor utan skinn
1 dl vispgrädde
salt

Grillade rödbetor
4 stora rödbetor eller 12 små
1 dl grovt havssalt
½ dl rödbetsjuice, färdigköpt
1 msk smör
salt

Ugnsrostade jordärtskockor
400 g jordärtskockor
1 msk oliv
olja
salt
brynt

Limesmör
50 g + 50 g smör
1 lime, fint rivet skal och saft
salt

Örtgarnityr
25 g körvel och ruccola

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/matrecept/rodtunga---bjorn-franzen.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies