/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Rödtunga med Örtgarnityr4 portioner GRILLAD RÖDTUNGA2 hela rödtungor utan skinn1 dl vispgräddesaltGRILLADE RÖDBETOR4 stora rödbetor eller 12 små1 dl grovt havssalt½ dl rödbetsjuice, färdigköpt1 msk smörsaltUNGSROSTADE JORDÄRTSKOCKOR400 g jordärtskockor1 msk olivoljasaltBRYNT LIMESMÖR50 g + 50 g smör1 lime, fint rivet skal och saftsaltÖRTGARNITYR25 g körvel och ruccola
Gör så härGrillade rödbetor 2. Skala rödbetorna och skär de stora i grova bitar men låt de små vara hela. Värm rödbetorna med juicen och smöret i en kastrull och låt dem bli glansiga. Krydda med salt.Ugnsrostade jordärtskockor 4. Rosta skockorna i 225 graders ugnsvärme tills de får fin färg och är mjuka i mitten. Det tar 30–40 minuter. Krydda med salt.Brynt limesmör 6. Vispa limeskal och saft (ta inte all saft från början) med 50 g rumsvarmt smör tills det blir fluffigt. Tillsätt det brynta smöret under vispning (här är det viktigt att de brynta mjölkproteinerna kommer med). Smaka av med limesaft och salt.Örtgarnityr Grillad rödtunga 9. Krydda med salt.Servering

Rödtunga med Örtgarnityr

Rödtunga med Örtgarnityr
Ingredienser
4 portioner

GRILLAD RÖDTUNGA
2 hela rödtungor utan skinn
1 dl vispgrädde
salt

GRILLADE RÖDBETOR
4 stora rödbetor eller 12 små
1 dl grovt havssalt
½ dl rödbetsjuice, färdigköpt
1 msk smör
salt

UNGSROSTADE JORDÄRTSKOCKOR
400 g jordärtskockor
1 msk olivolja
salt

BRYNT LIMESMÖR
50 g + 50 g smör
1 lime, fint rivet skal och saft
salt

ÖRTGARNITYR
25 g körvel och ruccola

Gör så här

Grillade rödbetor
1. Tvätta rödbetorna lätt. Lägg ut grovsaltet på ett ark aluminiumfolie och rödbetorna ovanpå saltet. Gör ett tättslutande paket. Grilla på direkt värme och under lock i 45–60 minuter, eller tills betorna känns mjuka. Låt dem svalna något.
2. Skala rödbetorna och skär de stora i grova bitar men låt de små vara hela. Värm rödbetorna med juicen och smöret i en kastrull och låt dem bli glansiga. Krydda med salt.
Ugnsrostade jordärtskockor
3. Skala skockorna. Lägg dem i en ugnsform och vänd dem i oljan.
4. Rosta skockorna i 225 graders ugnsvärme tills de får fin färg och är mjuka i mitten. Det tar 30–40 minuter. Krydda med salt.
Brynt limesmör
5. Bryn 50 g smör i en kastrull under vispning tills det är nötigt och ljusbrunt. Låt svalna till rumstemperatur.
6. Vispa limeskal och saft (ta inte all saft från början) med 50 g rumsvarmt smör tills det blir fluffigt. Tillsätt det brynta smöret under vispning (här är det viktigt att de brynta mjölkproteinerna kommer med). Smaka av med limesaft och salt.
Örtgarnityr
7. Skölj eventuellt körveln och rucolan och låt dem sedan torka på hushållspapper.
Grillad rödtunga
8. Doppa rödtungorna i den ovispade grädden och grilla dem sedan över medelvarm glöd på båda sidor tills de får fin färg. Lägg på locket och grilla tills fisken har en innertemperatur på 50–52 grader vid den tjockaste delen av benet. Det tar högst 10 minuter.
9. Krydda med salt.
Servering
10. Lägg fisken på en tallrik och klicka över smöret. Arrangera rödbetorna, jordärtskockorna och örterna runtom.

Tallrikar till servering

Lämna recension