Ingredienser
Den klassiska röksmaken kan enkelt få till i hemmet med en rökpistol. Det ger dessutom en mogen och spännande smak på efterrätter och lyfter dem till en smakupplevelse utöver det vanliga. Vi vågar oss på att gissa att det inte är jättemånga av dina gäster som har blivit bjuda på rökt glass tidigare!
200 g körsbär
30 ml bourbon
250 ml mjölk
200 ml vispgrädde
3 äggulor
150 g socker
en nypa salt
10 g smör
2 tsk citronjuice
Rökspån med smak av Applewood
Två dagar innan nyår:
Halvera körsbären och marinera i bourbon över natten.
Dagen innan nyår:
Körsbären
Häll av körsbären men spara vätskan. Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Adderakörspären och sautera tills de är mjuka, ungefär 8 minuter. Häll på bourbon och bräsera bort alkoholen. Addera en tredjedel av sockret och citronjuice. Koka på medelvärme i 5-8 minuter. Häll av körsbären men spara juicen. Ställ in både körsbär och juicen i kylskåpet.
Glassmet:
Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull tills det precis börjar ryka.
Blanda ihop äggulor, två tredjedelar av sockret och salt i en skål. Addera den varma mjölkblandningen i en jämn stråle och vispa samtidigt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp till 75 grader. Rör om hela tiden. Häll upp i en ren skål och täck med plastfolie.
För in slangen från rökpistolen under plastfolien och rök glassmeten. Ställ in, med röken kvar, i kylskåpet i ungefär 5-10 minuter. Rök sedan smeten igen. Låt smeten vila i kylskåpet över natten.
På nyårsafton
Alt 1: Gör glassen i en glassmaskin och addera körsbär och körsbärsjuice ungefär 1 minut innan glassen är färdig. Ställ in i frysen tills det är dags att servera
Alt 2: Om du inte har en glassmaskin kan du ställa in glassmeten i frysen i en burk med lock. Låt glassen stå i minst 4 timmar. Rör om smeten en gång i halvtimmen de första två timmarna.
Lämna recension
Rökt glass
Den klassiska röksmaken kan enkelt få till i hemmet med en rökpistol. Det ger dessutom en mogen och spännande smak på efterrätter och lyfter dem till en smakupplevelse utöver det vanliga. Vi vågar oss på att gissa att det inte är jättemånga av dina gäster som har blivit bjuda på rökt glass tidigare!
200 g körsbär
30 ml bourbon
250 ml mjölk
200 ml vispgrädde
3 äggulor
150 g socker
en nypa salt
10 g smör
2 tsk citronjuice
Rökspån med smak av Applewood