Villkor

Smulpaj med saltkola

0 stjärnor
Recept: Roy Fares från kokboken Delicious

Ingredienser

10–12 portioner

KolasÄs
100 g glykos (2⁄3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrĂ€dde (1 Ÿ dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 œ dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning
4–5 Ă€pplen, gĂ€rna Aroma
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter
1 liter vanilj- eller kanelglass
att servera till, eller gör egen (se sidan 49)

Gör sÄ hÀr

KolasÄs
VĂ€rm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsĂ€tt sockret i omgĂ„ngar tills allt har smĂ€lt. Rör om mellan varven. LĂ„t koka tills blandningen har fĂ„tt ïŹn kolafĂ€rg och rör om dĂ„ och dĂ„. Blanda ner grĂ€dden försiktigt och lite i taget. Ta av kastrullen frĂ„n vĂ€rmen, tillsĂ€tt smör och salt och rör om tills smöret har smĂ€lt. StĂ€ll Ă„t sidan för att svalna.

Smuldeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med ïŹngertopparna till en smuldeg.

Fyllning
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader, varmluftsfunktion. Skala, kĂ€rna ur och skĂ€r Ă€pplena i tunna skivor. LĂ€gg Ă€ppelskivorna i en ugnsform eller i en stekpanna som tĂ„l ugnsvĂ€rme (diameter cirka 22 cm ) och strö socker, kanel och pekanötter över. Ringla kolasĂ„sen över alltsammans och fördela smuldegen ovanpĂ„. GrĂ€dda mitt i ugnen i 35–40 minuter. LĂ„t pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Smulpaj med saltkola

10–12 portioner

KolasÄs
100 g glykos (2⁄3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrĂ€dde (1 Ÿ dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 œ dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning
4–5 Ă€pplen, gĂ€rna Aroma
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter
1 liter vanilj- eller kanelglass
att servera till, eller gör egen (se sidan 49)

https://cervera.se/globalassets/recept/drycker/smulpaj-med-saltkola.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies