Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Smulpaj med saltkola

Inga recensioner än
Recept: Roy Fares från kokboken Delicious

Ingredienser

10–12 portioner

Kolasås
100 g glykos (2⁄3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrädde (1 ¾ dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 ½ dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning
4–5 äpplen, gärna Aroma
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter
1 liter vanilj- eller kanelglass
att servera till, eller gör egen (se sidan 49)

Gör så här

Kolasås
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret i omgångar tills allt har smält. Rör om mellan varven. Låt koka tills blandningen har fått fin kolafärg och rör om då och då. Blanda ner grädden försiktigt och lite i taget. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält. Ställ åt sidan för att svalna.

Smuldeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Fyllning
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnsform eller i en stekpanna som tål ugnsvärme (diameter cirka 22 cm ) och strö socker, kanel och pekanötter över. Ringla kolasåsen över alltsammans och fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Smulpaj med saltkola

10–12 portioner

Kolasås
100 g glykos (2⁄3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrädde (1 ¾ dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 ½ dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning
4–5 äpplen, gärna Aroma
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter
1 liter vanilj- eller kanelglass
att servera till, eller gör egen (se sidan 49)

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/dryckrecept/smulpaj-med-saltkola.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies