Ingredienser
800 g aprikoser (helst färska, men frysta, skållade, urkärnade i halvor går också bra)
40 g (½ dl) strösocker
2 dl champagne eller mousserande
1 vaniljstång (halverad på längden och märgen utskrapad)
8 g (2 tsk) potatismjöl (utrört i lite vatten)
100 g vit choklad
Till servering:
1 dl champagne eller mousserande vin
Vaniljglass
INSTRUKTIONER
Karamellisera strösockret i en stekpanna på medelvärme tills det blivit gyllene, häll på champagnen, lägg i vaniljstång och märg. Rör tills sockret har löst sig. Ta av pannan från värmen och låt dra i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Grovriv chokladen och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta chokladen i ugnen tills den är gyllenbrun.
Koka upp karamellchampagnen och red av med potatismjölet utrört i vatten under vispning. Ta upp vaniljstången. Halvera och kärna ur aprikoserna. Lägg dem i pannan och låt sjuda i ett par minuter.
Lägg upp aprikoserna på tallrikar och häll på champagne. Servera omgående med vaniljglass och rostad vit choklad.
Lämna recension
Varma aprikoser med champagne, vaniljglass och rostad vit choklad
800 g aprikoser (helst färska, men frysta, skållade, urkärnade i halvor går också bra)
40 g (½ dl) strösocker
2 dl champagne eller mousserande
1 vaniljstång (halverad på längden och märgen utskrapad)
8 g (2 tsk) potatismjöl (utrört i lite vatten)
100 g vit choklad
Till servering:
1 dl champagne eller mousserande vin
Vaniljglass