Villkor

Fem fun facts om champagne

Av | 21 december 2017

Överkurs – SĂ„ sabrerar du en flaska champagne

Att sabrera en flaska champagne Ă€r bĂ„de lyxigt och festligt – och inte sĂ„ svĂ„rt som man kan tro. Riktig champagne fĂ„r sin andra jĂ€sning i sjĂ€lva champagneflaskan, vilket skapar ett tryck pĂ„ mellan fem och sex bar. Genom att hitta flaskans svagaste punkt (skarven mellan de tvĂ„ sammansvetsade delarna) kan man anvĂ€nda trycket som hjĂ€lp vid sabreringen. Se till att flaskan som ska sabreras Ă€r vĂ€l kyld, dĂ„ stannar mer av vinet kvar i flaskan.

Börja med att ta bort folien och ”grimman” som sitter kring champagnens hals och leta rĂ€tt pĂ„ skarven. Den kan du oftast se med blotta ögat, annars sĂ„ Ă€r det bara att kĂ€nna sig fram. Det Ă€r hĂ€r du ska sikta. HĂ„ll flaskan kring botten och ha skarvpunkten riktad uppĂ„t. LĂ€gg ditt verktyg, t.ex. en klassisk sabreringssabel eller en stor kökskniv, mot flaskan. För det sedan uppĂ„t lĂ€ngs skarven i en bestĂ€md men mjuk rörelse mot skarvpunkten. TrĂ€ffar du rĂ€tt kommer glaset gĂ„ av och korken skjutas ivĂ€g och du fĂ„r ett rent snitt snett över halsen. SkĂ„l!   

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies