Villkor

Fem fun facts om champagne

Av | 21 december 2017

Överkurs – Så sabrerar du en flaska champagne

Att sabrera en flaska champagne är både lyxigt och festligt – och inte så svårt som man kan tro. Riktig champagne får sin andra jäsning i själva champagneflaskan, vilket skapar ett tryck på mellan fem och sex bar. Genom att hitta flaskans svagaste punkt (skarven mellan de två sammansvetsade delarna) kan man använda trycket som hjälp vid sabreringen. Se till att flaskan som ska sabreras är väl kyld, då stannar mer av vinet kvar i flaskan.

Börja med att ta bort folien och ”grimman” som sitter kring champagnens hals och leta rätt på skarven. Den kan du oftast se med blotta ögat, annars så är det bara att känna sig fram. Det är här du ska sikta. Håll flaskan kring botten och ha skarvpunkten riktad uppåt. Lägg ditt verktyg, t.ex. en klassisk sabreringssabel eller en stor kökskniv, mot flaskan. För det sedan uppåt längs skarven i en bestämd men mjuk rörelse mot skarvpunkten. Träffar du rätt kommer glaset gå av och korken skjutas iväg och du får ett rent snitt snett över halsen. Skål!   

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies