Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Höstens matlagning med Jasmina Bylund och Anna Kubel

Höstens matlagning med Jasmina Bylund och Anna Kubel
Höstens matlagning med Jasmina Bylund och Anna Kubel
När höstmörkret börjar falla drar vi oss gärna in i värmen, samlar familj och vänner, tar hand om årets skörd och unnar oss gott medan tända ljus knastrar vackert i bakgrunden. Puttrande grytor, äppelpajer och kanske ett vinglas eller två får gärna pryda våra vackert dukade bord. Den här tiden på året är hållbara produkter viktigare än någonsin - långkok i robusta grytor, smörstekta mackor i lättgjutjärnspannan och redskap som ger matlagningen en hjälpande hand under flera härliga middagar! Bloggarna Jasmina Bylund (läs blogg här) och Anna Kubels (läs blogg här) delar här med sig av härliga recept och en vacker dukning!
Stenfors gjutjärnsgryta från Anders Petter är tillverkad i emaljerat gjutjärn och den gröna färgen är en nyhet hos oss. Grytan har en jämn värmefördelning som bevarar värmen ända upp till kanten, perfekt för t.ex. risotto och mustiga grytor. Här nedan hittar ni receptet på Anna & Jasminas smarriga risotto.

Svamprisotto

4 dl risottoris (t.ex. arborio)
2 bananschalottenlökar
1/2 dl rapsolja
2 dl vitt vin
10 dl grönsaksbuljong
5 dl svampbuljong
100 g färska kantareller och ca 5 st skogschampinjoner
50 g smör
30 g riven parmesanost
Salt
Ruccola
Pinjenötter

Gör så här: Häll kantarellerna i en stekpanna och lått koka så all vätska kokas bort, skiva champinjonerna och tillsätt när all vätska är borta. Stek några minuter så dom får en fin färg i en klick smör. Börja med att hacka löken och stek i oljan, den ska bli mjuk men inte få för mycket färg. Häll i riset och stek tills det blir torrt, ca 2 min. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Rör sedan ner 1/3 av den varma buljongen och rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Risotton ska koka lugnt och regelbundet och behöver röras ofta. Det tar ca 17-20 minuter. När risotton är klar häll i en klick smör, parmesanosten och svampen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera och toppa med ruccola, pinjenötter och parmesanost. Servera gärna med ett smörstekt bröd vid sidan om.
Höstmatlagning - Resept & köksartiklar
Oavsett om du vill duka med mustiga höstfärger eller ljusare pasteller så kan du får till en riktigt mysig och härlig dukning. Här är 4 enkla tips:

1. Låt produkterna ta plats på bordet! Less is more i all ära, men varför inte gå på more is more?
2. Låt grytan eller stekpannan vara en del av dukningen, servera gärna direkt ur
3. Lägg besticken lite slarvigt för att få ett mer avslappnat uttryck
4. Servetter och dukar i linne ger dukningen en harmonisk känsla
Det finns väl inget som slår en frasig äppelpaj med god vaniljsås? Formen kommer från Anders Petter och gör sig lika bra till äppelpajen som till lasagnen. Visste du att Stenfors ugnsfasta form i måtten 37,5x22 är speciellt framtagen för att tre hela lasagneplattor i rad ska få plats? No more brutna lasagneplattor i köket! Här nedan hittar du receptet på Anna & Jasminas vackra äppelpaj.

Äppelpaj

Pajskal
250 g smör
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
2 krm salt
2 msk kallt vatten
1 ägg

Fyllning
800 g fina äpplen
1 dl strösocker
3 tsk malen kanel

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 g. Mixa alla ingredienserna till pajdegen och jobba fram en smidig deg. Låt vila i några minuter. Kavla sedan ut degen och täck pajformen. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min. Skala och gröp ur äpplena, skär i tunna skivor och om det finns tid kan man steka äpplena tillsammans med kanel, socker supersnabbt så att sockret smälter och det blir som en liten sirap runt äppelskivorna. Bred sedan ut äpplena i formen. Kavla ut resten av degen och gör remsor som flätas över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min eller tills den har fått fin färg. Servera med en god vaniljsås eller en klick glass!
Höstmatlagning - Resept & köksartiklar