/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Orrefors

Orrefors historia är baserad på hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Det är de småländska skogarnas tillgångar samt samarbeten med ledande formgivare som gjort Orrefors världsledande inom glasproduktion. Idag bibehåller Orrefors sin starka position genom att se till att produkterna uppfyller principerna för skandinavisk design: innovation, funktionalitet, hantverk, tidlös estetik och hållbar kvalitet. Viktiga värden som överlever tidens tand. 
Orrefors
Orrefors
Finns i lager
Varumärke

    A

  • B

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
230 produkter
40 av 230 produkter

Orrefors ljusstakar, vinglas & champagneglas

Orrefors erbjuder ett brett sortiment av glas skapade av många olika formgivare. Hitta din favoritformgivare eller kanske den färg på glas som du uppskattar bäst, eller varför inte blanda dina favoriter?
Orrefors har många olika typer av ljusstakar, vinglas, vaser, ljuslyktor, skålar och fat i olika färg och form. Utbudet är med andra ord brett och det finns något för alla.

Orrefors Carat

Orrefors Carat är den populära serien skapad av Lena Bergström. Karaktäristiskt för serien är den asymmetriska slipningen av kristallen. Orrefors Carat finns bland annat som ljusstakar, ljuslykta, assiett, skål och vas. Produkterna i serien passar lika bra att förgylla sitt eget hem med som att ge bort som en uppskattad gåva.

Orrefors Difference – Michelinkrogarnas val

En stor del av Michelinkrogarna i Sverige väljer företagets kristallglas.
Agneta Green som är ägare till stjärnkrogen Oaxen Krog & Slip i Stockholm säger att när hon väl hade blivit van vid att dricka ur och hålla i ett Differenceglas kändes alla andra glas klumpiga.
Differenceglasen är inte bara uppskattade av stjärnkrogarna i Sverige utan används också på restaurangen Noma i Köpenhamn. Noma är listad på Pellegrino’s The World’s 50 Best Restaurants. För att hamna på den listan krävs även att restaurangen levererar världens bästa upplevelse när det kommer till dryck. Lau Richter som är VD för restaurangen Noma förklarar att valet föll på Orrefors Difference just för att designen uppfyller kravet på ett glas som inte stör vinet eller har detaljer som flyttar fokus från sammanhanget.
Glasbrukets hela namn är idag Orrefors Kosta Boda AB. Designföretaget formger och tillverkar bruks- och konstglas av hög kvalitet med både privata och offentliga kunder. Det som kännetecknar Orrefors glasprodukter är det gedigna hantverket, den tidlösa skandinaviska designen och den hållbara kvalitén. Orrefors vågar vara nyskapande och lyckas samtidigt skapa klassiker.

Kollektioner i begränsad upplaga

Varje vår och höst presenteras nya kollektioner som tas fram i begränsad upplaga.

Gediget hantverk

Varje dag framställs unikt glas i glashyttorna. En glasprodukt måste ofta femton personer innan det är färdigt. Formgivare, glasblåsare, slipare, målare och gravörer är involverade i processen.

Designade av Erika Lagerbielke

Glasserien Difference är kristallglas designade av glasprofessorn Erika Lagerbielke i samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam, munblåsta i Småland.

Hur allt började

Företaget som från början mest tillverkade medicin-, servis och hushållsglas tog 1913 steget mot kristalltillverkning, detta efter att den nye ägaren Johan Ekman tagit över företaget. Tillsammans med Albert Ahlin, som blev glasbrukets chef, gick företaget in i en ny period. Glasbruket tillverkade, förutom kristallglas, också konstglas i överfång med etsad dekor. Överfång är en teknik som har används ända sedan antiken och som används för att skapa vacker glaskonst genom att arbeta med flera olika glasskikt i olika färger i kontrast till ofärgat glas.

Framgångar på Parisutställningen 1925

Med nya tekniker behövdes också en utökad bemanning i form av konstnärer. Simon Gate anställdes som konstnär för Orrefors 1916 och 1917 anslöt även Edward Hald till företaget. Konstnärerna började experimentera med figurgravering och graalglasteknik och bara några år senare kom framgångarna. På Parisutställningen 1925 fick både Orrefors och Gate och Hald priset Grand Prix.

Glasbruket i Småland

Orrefors glas tillverkas på glasbruket i Kosta i Småland där många av Sveriges mest skickliga formgivare tar fram och utvecklar glasdesign. På glasbruket arbetar 200 personer, varav hälften av dem är hantverkare. En liten del av glastillverkningen görs i Europa där många använder samma tekniker som hantverkarna i Småland.