Villkor

Påskens huvudperson – ägget!

Av | 02 mars 2021

Kokt, stekt, coddlat eller picklat – kärt ägg har många tillagningssätt. Förutom att det är både gott och nyttigt ger ägget enorma möjligheter till variation, det är bara kreativiteten som sätter stopp! Men hur kommer det sig egentligen att vi är så tokiga i ägg under påsk? Det grundar sig i den 40 dagar långa fastan innan påsk, under vilken det var förbjudet att äta ägg. Samtidigt som vi fastade blev dagarna ljusare vilket fick hönsen att börja värpa ägg igen efter en kylig vinter, och när fastan var över fanns det ägg i överflöd för alla att njuta av.

Serveringsförslag 1 - Pocherat ägg med sparris, örtfärskost och lax
En riktig vårig och enkel rätt som du slänger ihop på några minuter.

- Mixa blandade örter och färskost i en matberedare.
- Knäck ett ägg i en liten skål eller ett glas. Rör upp en virvel i det sjudande vattnet och låt ägget försiktigt glida ner. Låt koka i ca 3-4 minuter för en krämig gula. Ta upp med hålslev.
- Stek samtidigt sparris i en grillpanna.
- Bred färskosten på bröd och lägg på lax, sparris och ägget. Garnera med kryddgrönt, salt och nymalen svartpeppar.

Serveringsförslag 2 - Pocherade ägg, rökt lax och avocado på rågbröd
Lägg ett salladsblad, mosad avocado och en skiva rökt lax på en skiva rågbröd. Toppa med ett pocherat ägg. Mums!

Rödbetspicklade ägg
8 ägg
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 färska rödbetor
1 lök
1 tesked salt
1 kryddmått peppar

1. Koka äggen och låt svalna.
2. Skiva de färska rödbetorna och löken.
3. Koka ättiksprit, socker och vatten tillsammans med rödbetorna och låt svalna något.
4. Skala äggen och placera dem i en glasburk, häll sedan över lagen och låt stå i minst ett dygn.

De picklade äggen kommer få en härligt rosa färg och väcker uppmärksamhet på påskbordet!

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies