Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Påskens huvudperson – ägget!

Av | 10 april 2017

Påskens huvudperson – ägget!

Inget är väl så förknippat med påsken som ägg? Att det blivit så beror till stor del på att det under fastan, som varade 40 dagar innan påsk, inte var tillåtet att äta ägg. Samtidigt började hönsen värpa ägg igen efter den mörka vintern, och när påsken kom fanns det ägg i överflöd att njuta av!

Några spännande fakta om ägg

- Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket ägg som under en vanlig vecka
- Anledning till att vissa ägg är bruna och vissa är vita beror helt enkelt på att bruna höns i regel lägger bruna ägg och vita höns värper vita.
- Ägg har ofta längre hållbarhet än vad som står på förpackningen. Du kan enkelt kolla om äggen fortfarande är bra genom att göra ”vattentestet”. Fyll upp ett vattenglas och lägg försiktigt ner ägget. Om det stannar kvar på botten är det färskt men flyter det upp till ytan har det blivit för gammalt.

Tre roliga varianter på ägg i påsk

Mimosaägg
8 ägg
2 matskedar majonnäs
1 matsked dijonsenap
Färska örter 

Koka äggen till önskad konsistens och ta ur gulorna. Mosa gulorna tillsammans med majonnäsen, senapen och valfria örter. Spritsa tillbaka blandningen i ägghalvorna och garnera med tillexempel löjrom, rödlök eller gräslök.


63-gradersägg hemma

Tillaga äggen sous vide för att göra restaurangklassikern 63-gradersägg! Fyll en kastrull eller ett kärl med vatten och ställ in sous vide-maskinen på 63 grader. Placera äggen i vattenbadet och tillaga i ungefär en timme. Klart!

Rödbetspicklade ägg
8 ägg
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 färska rödbetor
1 lök
1 tesked salt
1 kryddmått peppar 

Koka äggen och låt svalna. Skiva de färska rödbetorna och löken. Koka ättiksprit, socker och vatten tillsammans med rödbetorna och låt svalna något. Skala äggen och placera dem i en glasburk, häll sedan över lagen och låt stå i minst ett dygn. De picklade äggen kommer få en härligt rosa färg och väcker uppmärksamhet på påskbordet! 

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies