Ägg är väl ändå ett riktigt bra livsmedel? Det är nyttigt, gott och samtidigt finns det enorma möjligheter till variation. Inget är väl heller så förknippat med påsken som ägg? Att det blivit så beror till stor del på att det under fastan, som varade i 40 dagar innan påsk, inte var tillåtet att äta ägg. Samtidigt började hönsen värpa ägg igen efter den långa och mörka vintern, och när påsken kom fanns det ägg i överflöd att njuta av.
Fun fact om ägg
🥚 Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket ägg som under en vanlig vecka.
🥚 Anledning till att vissa ägg är bruna och vissa är vita beror helt enkelt på att bruna höns i regel lägger bruna ägg och vita höns värper vita.
🥚 Ägg har ofta längre hållbarhet än vad som står på förpackningen. Du kan enkelt kolla om äggen fortfarande är bra genom att göra ”vattentestet”. Fyll upp ett vattenglas och lägg försiktigt ner ägget. Om det stannar kvar på botten är det färskt men flyter det upp till ytan har det blivit för gammalt.
🥚 Osäker på om ägget är kokt eller inte? Snurra på det. Ett kokt ägg snurrar medan ett okokt ägg stannar nästan omedelbart.
Fem roliga varianter på ägg i påsk
Coddlade ägg
En rolig och annorlunda variant på ägg till den som vill ha variation i påskmaten är coddlade ägg - det kommer garanterat imponera på gästerna.
Smörj insidan av coodlern med lite smör, hacka valfria ingredienser (förslagsvis skinka, lök, paprika) och riv lite ost. Lägg en nypa av varje i coddlern och knäck i ett ägg. Koka i 9 -12 minuter och voilá - du har en omelett i miniformat. Se steg för steg i videon nedan.
Mimosaägg
8 ägg
2 matskedar majonnäs
1 matsked dijonsenap
Färska örter
Koka äggen till önskad konsistens och ta ur gulorna. Mosa gulorna tillsammans med majonnäsen, senapen och valfria örter. Spritsa tillbaka blandningen i ägghalvorna och garnera med tillexempel löjrom, rödlök eller gräslök.
Pocherade ägg
Att pochera ägg är inte så svårt som man tror och det är fantastiskt gott i soppor, sallader eller bara på en bit rostat bröd.
Ingredienser:
Ägg
1 msk 12% ättikssprit
1-2 tsk salt
Vatten
Tillagning:
1. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Sänk sedan värmen så att vattnet sjuder, inte kokar.
2. Knäck ett ägg i en kopp.
3. Rör om lite i vattnet så att en mild virvel bildas i kastrullen. Låt ägget glida försiktigt ner i vattnet. Pochera bara ett ägg i taget.
4. Låt ägget sjuda i 3-4 minuter, ta sedan upp med en hålslev och för över till en skål kallt vatten.
5. Servera.
Serveringsförslag 1 - Pocherat ägg med sparris, örtfärskost och lax
En riktig vårig och enkel rätt som du slänger ihop på några minuter.
- Mixa blandade örter och färskost i en matberedare.
- Knäck ett ägg i en liten skål eller ett glas. Rör upp en virvel i det sjudande vattnet och låt ägget försiktigt glida ner. Låt koka i ca 3-4 minuter för en krämig gula. Ta upp med hålslev.
- Stek samtidigt sparris i en grillpanna.
- Bred färskosten på bröd och lägg på lax, sparris och ägget. Garnera med kryddgrönt, salt och nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag 2 - Pocherade ägg, rökt lax och avocado på rågbröd
Lägg ett salladsblad, mosad avocado och en skiva rökt lax på en skiva rågbröd. Toppa med ett pocherat ägg. Mums!
Rödbetspicklade ägg
8 ägg
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 färska rödbetor
1 lök
1 tesked salt
1 kryddmått peppar
1. Koka äggen och låt svalna.
2. Skiva de färska rödbetorna och löken.
3. Koka ättiksprit, socker och vatten tillsammans med rödbetorna och låt svalna något.
4. Skala äggen och placera dem i en glasburk, häll sedan över lagen och låt stå i minst ett dygn.
De picklade äggen kommer få en härligt rosa färg och väcker uppmärksamhet på påskbordet!
64-gradersägg
Vad är egentligen ett 64-graders ägg? Den trendiga varianten på ägg kallas omväxlande för 63-graders- eller 64-graders ägg. Till skillnad från alla andra recept vi presenterar här är ägget faktiskt inte kokt. Du kan tillaga 64-gradersägg i ångugn eller med sous vide.
1. Fyll en kastrull eller ett kärl med vatten och ställ in sous vide-maskinen på 63 grader.
2. Placera äggen i vattenbadet och tillaga i ungefär en timme.
3. Klart!
Det viktigaste är att ägget hålls vid 64 grader i minst 45 minuter. Det som händer är att vissa av äggvitans aminosyror koagulerar, andra gör det inte. Det är alltså i grunden ett avancerat löskokt ägg.
Serveringsförslag 1 - Löjrom & rödlök
Den mest minimalistiska serveringen av 64-gradersägget är att helt enkelt servera det med en matsked löjrom och lite hackad rödlök. Vill du ha en matigare variant, servera gärna allt på en krispig råraka.
Serveringsförslag 2 - Avocadotoast med ägg
Stek eller rosta två skivor bröd, mosa avocado och servera med två perfekta 64-graders ägg. Enkelt och gott.