/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Påskens huvudperson – ägget!

Tips, recept & rolig fakta
Påskens huvudperson – ägget!
Påskens huvudperson – ägget!
Kokt, stekt, coddlat eller picklat – kärt ägg har många tillagningssätt. Förutom att det är både gott och nyttigt ger ägget enorma möjligheter till variation, det är bara kreativiteten som sätter stopp!

Men hur kommer det sig egentligen att vi är så tokiga i ägg under påsk? Det grundar sig i den 40 dagar långa fastan innan påsk, under vilken det var förbjudet att äta ägg. Samtidigt som vi fastade blev dagarna ljusare vilket fick hönsen att börja värpa ägg igen efter en kylig vinter, och när fastan var över fanns det ägg i överflöd för alla att njuta av.

4 roliga fakta om ägg

  • Under påskveckan äter vi ca två tusen ton ägg!
  • Varför vissa ägg är bruna och andra vita beror helt enkelt på hönans färg, bruna höns värper i regel bruna ägg och vita höns lägger vita ägg.
  • Under medeltiden tog folk med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan där man lät prästen välsigna dem. Att äggen var dekorerade visade hur stor betydelse de hade. Äggen gav man sedan till sina nära och kära som gåvor. Så småningom kom andra typer av ägg, gjorda av exempelvis glas och porslin, men traditionen att dekorera ägg lever kvar än idag!
  • Osäker på om ägget är kokt eller inte? Snurra på det! Ett kokt ägg snurrar medan ett okokt ägg stannar nästan omedelbart.
Rödbetspicklade ägg
8 ägg
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 färska rödbetor
1 lök
1 tesked salt
1 kryddmått peppar

1. Koka äggen och låt svalna.
2. Skiva de färska rödbetorna och löken.
3. Koka ättiksprit, socker och vatten tillsammans med rödbetorna och låt svalna något.
4. Skala äggen och placera dem i en glasburk, häll sedan över lagen och låt stå i minst ett dygn.

De picklade äggen kommer få en härligt rosa färg och väcker uppmärksamhet på påskbordet!
Pocherade ägg
Att pochera ägg är inte så svårt som man tror och det är fantastiskt gott i soppor, sallader eller bara på en bit rostat bröd.

Ingredienser:
Ägg
1 msk 12% ättikssprit
1-2 tsk salt
Vatten

Tillagning:
1. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Sänk sedan värmen så att vattnet sjuder, inte kokar.
2. Knäck ett ägg i en kopp.
3. Rör om lite i vattnet så att en mild virvel bildas i kastrullen. Låt ägget glida försiktigt ner i vattnet. Pochera bara ett ägg i taget.
4. Låt ägget sjuda i 3-4 minuter, ta sedan upp med en hålslev och för över till en skål kallt vatten.
5. Servera.
Serveringsförslag 1 - Pocherat ägg med sparris, örtfärskost och lax
En riktig vårig och enkel rätt som du slänger ihop på några minuter.- Mixa blandade örter och färskost i en matberedare.
- Knäck ett ägg i en liten skål eller ett glas. Rör upp en virvel i det sjudande vattnet och låt ägget försiktigt glida ner. Låt koka i ca 3-4 minuter för en krämig gula. Ta upp med hålslev.
- Stek samtidigt sparris i en grillpanna.
- Bred färskosten på bröd och lägg på lax, sparris och ägget. Garnera med kryddgrönt, salt och nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag 2 - Pocherade ägg, rökt lax och avokado på rågbröd
Lägg ett salladsblad, mosad avokado och en skiva rökt lax på en skiva rågbröd. Toppa med ett pocherat ägg. Mums!

Fem varianter på ägg i påsk

Coddlade ägg
Ett roligt och annorlunda sätt att tillaga ägg, perfekt för dig som vill ha variation på påskbordet – dessutom kommer det garanterat imponera på gästerna!

Smörj insidan av coodlern med lite smör, hacka valfria ingredienser (exempelvis skinka, lök, paprika) och riv lite ost. Lägg i en nypa av varje i coddlern och knäck i ett ägg. Låt koka i 9 -12 minuter och voilá - du har en omelett i miniformat.
64-gradersägg
Vad är egentligen ett 64-graders ägg? Den trendiga varianten på ägg kallas omväxlande för 63-graders- eller 64-graders ägg. Till skillnad från alla andra recept vi presenterar här är ägget faktiskt inte kokt. Du kan tillaga 64-gradersägg i ångugn eller med sous vide.

1. Fyll en kastrull eller ett kärl med vatten och ställ in sous vide-maskinen på 63 grader.
2. Placera äggen i vattenbadet och tillaga i ungefär en timme.
3. Klart!

Det viktigaste är att ägget hålls vid 64 grader i minst 45 minuter. Det som händer är att vissa av äggvitans aminosyror koagulerar, andra gör det inte. Det är alltså i grunden ett avancerat löskokt ägg.

Serveringsförslag 1 - Löjrom & rödlök
Den mest minimalistiska serveringen av 64-gradersägget är att helt enkelt servera det med en matsked löjrom och lite hackad rödlök. Vill du ha en matigare variant, servera gärna allt på en krispig råraka.

Serveringsförslag 2 - Avocadotoast med ägg
Stek eller rosta två skivor bröd, mosa avocado och servera med två perfekta 64-graders ägg. Enkelt och gott.
Mimosaägg
8 ägg
2 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
Färska örter

Koka äggen till önskad konsistens och ta ur gulorna. Mosa gulorna tillsammans med majonnäsen, senapen och valfria örter. Spritsa tillbaka blandningen i ägghalvorna och garnera med exempelvis löjrom, rödlök eller gräslök.